Manje novozaraženih, manje hospitalizacija, krivulja se prelomila i u Dubravi

09.05.2021.

12:06

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./B.A./HRT

Ruža Ištuk ispred bolnice u Dubravi

Ruža Ištuk ispred bolnice u Dubravi

Foto: Dnevnik / HRT

Uz to što je sve više cijepljenih i manje novozaraženih, dobro je i što je manje hospitalizacija. Nakon više od tri tjedna broj pacijenata u bolnicama pao je ispod 2 tisuće. Zaključno s 8. svibnja utrošeno je 1.117.709 doza cjepiva. Dosad je 867.621 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 250.088 primilo obje doze.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Ruža Ištuk, krivulja se prelomila i u bolnici u zagrebačkoj Dubravi, našem centru borbe protiv koronavirusa.


- Iako kažu da je situacija i dalje ozbiljna. Naime, u Dubravi je trenutno 395 hospitaliziranih, 65 osoba je na respiratoru, dvije su na ECMO-uređaju. Također naglašavaju da je od ukupnog broja ljudi na respiratoru u Hrvatskoj svaka treća upravo ovdje u bolnici u Dubravi. I dalje imaju prevlast britanskog soja virusa i sve više mlađih oboljelih pacijenata i upravo iz tog razloga i ovdje naglašavaju koliko je važno cijepiti se. A znamo da je u Hrvatskoj do sada cijepljeno 25 posto stanovništva, odnosno svaka četvrta odrasla osoba. U Dubravi kažu - ako broj procijepljenih nastavi rasti, a ovaj trend pada novozaraženih padati, vjeruju da će i ovdje situacija biti bolja i u tom slučaju nadaju se da bi kroz desetak dana mogli početi razmišljati o zatvaranju barem jedne jedinice intenzivnog liječenja. Trenutno ih je u Dubravi aktivno šest, javila je Ruža Ištuk ispred KB-a Dubrava.

U Primorsko-goranskoj županiji epidemiološka situacija se poboljšava. Prema današnjim podacima, 76 je novozaraženih. Smanjuje se i pritisak na bolnice, u kojima se liječi 120 pacijenata. Idući tjedan gasi se sekundarni COVID centar - Talasoterapija u Opatiji. Jutros je nastavljeno cijepljenje u sportskoj dvorani Zamet u Rijeci. Planira se cijepiti 2000 osoba cjepivom AstraZenece, uglavnom riječ je o drugoj dozi.

Ukupno će biti oko 12 do 13 tisuća doza za sljedeći tjedan, plan cijepljenja je napravljen. Cijepit će se na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja te po ordinacijama i ambulantama lječnika obiteljske medicine, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Evo što su u nedjelju ujutro o cijepljenju rekli građani Rijeke. 

Na području Zagrebačke županije u tijeku je treći krug masovnog cijepljenja u sklopu kojeg će se cijepiti 20.000 osoba na devet posebno organiziranih punktova u svim gradovima Zagrebačke županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!