06:56 / 16.01.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Manje primjedbe zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu

-

-

Foto: - / -

Prijedlogom zakona želi se urediti vlasništvo nad zemljištem koje nije ušlo u temeljni kapital tvrtki nastalih u pretvorbi i privatizaciji.
Hrvatski sabor nastavio je s radom raspravom o Prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim se želi urediti vlasništvo nad zemljištem koje nije ušlo u temeljni kapital tvrtki nastalih u pretvorbi i privatizaciji te time olakšati i omogućiti nove investicije, prije svega u turizmu.  Tamo su primjerice hoteli i drugi objekti postali vlasništvo trgovačkih društava, a zemljište ispod i oko objekata vlasništvo države.

Zakon kojim se uređuje situacija oko neprocijenjenog građevinskog zemljišta, kojeg je najviše u turističkom sektoru te kojim bi se trebale olakšati investicije, saborski zastupnici ocijenili su uglavnom pozitivno uz manje primjedbe, među kojim je i ona bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić, bivši ministar državne imovine koji je pisao taj zakon, naglasio je kako se na zakon čeka 25 godina, da ukida anarhiju i može biti temelj za renesansu Hrvatske. No, pita zašto je iz zakona izbačena cijena zakupa zemljišta za kampove koja je tijekom savjetovanja bila 12 kuna po metru četvornom i na koju nije bilo nijedne primjedbe, no određeno je da cijenu određuje Vlada uredbom.

- Ipak je neka nevidljiva ruka ispisala da te cijene nema u zakonu, nego da je određuje Vlada uredbom. Zamislimo zakon o PDV-u u kojem bi pisalo da stopu određuje Vlada uredbom, kazao je Marić i dodao kako ne bi bilo zgodno da za cijenu koja je bila 12 kuna Vlada odredi šest kuna. Određivanje cijene zakupa zakonom bilo bi transparentnije i jasnije, poručio je Marić.

Ministar državne imovine Mario Banožić, koji je zakon branio u Saboru, pojasnio je kako je prijedlog da cijena zakupa zemljišta u kampovima bude definirana Vladinom uredbom došla od Ministarstva turizma, jer ako cijena bude znatno niža od tržišne, EU bi to mogla smatrati kao potporu.

Banožić je kazao da će nakon što se točno utvrdi obuhvat turističkog zemljišta, za to zemljište trgovačko društvo dobiti zakonski položaj zakupnika.

- Cijena zakupa će biti određena uredbom Vlade RH. Ako trgovačko društvo podnese zahtjrev za kupnju tog zemljišta jedinica lokalne samouprave prodat će društvu to zemljište po tržinoj cijeni, rekao je ministar Banožić.

Prihodi od zakupnine za turističko zemljište, kao i od prodaje turističkih zemljišta dijelit će se na način da 40% pripadne lokalnim jedinicama, 20% županijama i 40% Fondu za turizam.

Branko Bačić (HDZ) ne vidi problem u uređivanju cijene zakupa vladinom uredbom .

- Ja sam ipak sklon ovom rješenju da Vlada definira te kriterije. Lakše je to mijenjati uredbom nego zakonima, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Miro Bulj (Most) smatra kako prihod od zakupa ili prodaje zemljišta treba pripasti uglavnom lokalnim jedinicama koje najviše ulažu u infrastrukturu, a ne dijeliti s županijama za koje kaže da ne zaslužuju ni kune jer su "protočni bojler i štetočine razvoja Hrvatske". Predlaže da 80 posto prihoda od zakupa ide općinama i gradovima, 20 posto za Fond za turizam, a županijama ništa.

Raspodjelom sredstava od zakupa nije zadovoljan ni Tulio Demetlika (IDS) i traži veći udio za lokalne jedince. Negoduje i zbog različitih koeficijenata prema kojim će se korigirati cijene zakupa po županijama, a prema kojim će poduzetnici u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji plaćati veće naknade.

- Postavlja se pitanje kažnjavaju li se županije prema tome tko je gdje na vlasti, rekao je Demetlika.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar vidi u novom zakonu skivenu intenciju da se trgovačkim društvima ili vlasnicima kampova omogući kupovina državnog zemljišta na kojem se nalazi, no ministar Banožić to negira i ističe kako se zemljište ne mora nužno prodati i da je intencija davanje u dugoročni zakup radi omogućavanja investicija.

Anka Mrak Taritaš (Glas) dojma je kako je zakon naznačio probleme ali ih ne rješava do kraja, te kao jedan od velikih problema izdvaja utvrđivanje građevinskih čestica.

Podsjetimo, zakonom o neprocijenjenom građevinskom zemljištu predlaže se da se u kampovima priznaje trgovačkim društvima vlasništvo zemljišta ispod objekata koji su procijenjeni u njihov temeljni kapital, ako zemljište ispod objekta nije procijenjeno, a država bi bila isključivi vlasnik neprocijenjenog zemljišta u kampovima. Time se ostvaruje načelo jedinstva nekretnine (građevine i zemljišta na kojem je izgrađena), ali će se na taj način i formirati nove katastarske čestice na kojima su procijenjene građevine izgrađene koje će biti vlasništvo trgovačkog društva. Samim time će se i razvrgnuti suvlasnička zajednica te će država biti isključivi vlasnik neprocijenjenog zemljišta.

Tako se izbjegava dugotrajan i kompliciran postupak utvrđivanja veličine suvlasničkih omjera i potom razvrgnuća suvlasničke zajednice. Nakon takvog razvrgnuća suvlasničke zajednice, trgovačko društvo koje ima vlastite nekretnine u obuhvatu kampa imat će zakonski položaj zakupnika zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u obuhvatu kampa i s njim će se sklopiti ugovor o zakupu. Novim Zakonom se turističko zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i zemljište u kampovima u vlasništvu Republike Hrvatske ne daje više u koncesiju već u zakup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!