18:40 / 17.01.2019.

Autor: S.F./T.V./HRT

Manje testova, više provjera kroz projekte, prezentacije i dijalog

-

-

Foto: - / -

Poplava testova i pismenih provjera našim učenicima već godinama donosi stres. Ne samo zbog količine gradiva nego i zbog toga što ih je na tjednoj, ali i dnevnoj razini - jednostavno previše.
Poplava testova i pismenih provjera našim učenicima već godinama donosi stres. Ne samo zbog količine gradiva nego i zbog toga što ih je na tjednoj, ali i dnevnoj razini - jednostavno previše. Provjerili smo je li se što promijenilo u školama s eksperimentalnim programom te što učenici mogu očekivati od iduće školske godine.

Javna je tajna da su pisane provjere postale muka i učenicima i profesorima. Pravilnik propisuje najviše četiri testa tjedno. No to nije sve.

- Tu treba naglasiti da oni u toku dana mogu odgovarati još jedan predmet pa tijekom tjedna mogu imati i do 9 provjera, kaže Damir Vresk, prof. matematike  i informatike u X. gimnaziji "Ivan Supek" Zagreb.

- Pogotovo kad su mature, pišemo hrpu testova, pa pripreme za maturu, pa lektira, stvarno previše, požalio nam se Viktor.

- Žale se učenici da je previše pisanih ispita i onda ih mi pokušavamo smanjiti, a da se držimo vremenika. Previše je zahtjeva na učenike stavljeno, oni u gimnaziji imaju 17 predmeta, ističe Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije "Ivan Supek".

U eksperimentalnim školama - sasvim drukčija filozofija ispitivanja. Prije svega jer je gradiva znatno manje. A prema najavama u novoj reformiranoj školi biti će puno manje klasičnih testova, a više provjera kroz projekte, prezentacije, razgovore i dijalog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!