11:23 / 01.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Manjinske zastupnice: U popisu se izjasnite kao manjine da zadržite prava

Popis stanovništva

Popis stanovništva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica albanske i još četiriju nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj i SDP-ova Barbara Antolić Vupora, pripadnica slovenske manjine, pozvale su u petak pripadnike 'malih' manjina da u popisu stanovništva deklariraju svoju nacionalnu pripadnost i tako zadrže prava.


Lekaj Prljaskaj na konferenciji za novinare u Saboru pozvala je sve pripadnike manjina, a pogotovo albanske, bošnjačke, makedonske, crnogorske i slovenske, da se aktivno uključe i surađuju s popisivačima te izjasne kao pripadnici nacionalnih manjina.

- Kroz rad na terenu utvrdila sam da se većina njih zbog tehničkih razloga i drugih uvjerenja ne izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, a to je važno jer kao pripadnici nacionalnih manjina prema Ustavnom zakonu imaju prava i na državnom i na lokalnom nivou, koja mogu ostvariti jedino izjašnjavanjem kao pripadnici te manjine, istaknula je.

Antolić Vupora kao pripadnica slovenske manjine izrazila je zabrinutost jer o izjašnjavanju o nacionalnosti, što je 17. pitanje u popisu stanovništva, ovise prava koja će pripadnici te manjine zadržati.

- Ako broj stanovnika koji se neće izjasniti onako kako se osjećaju padne ispod prava za učenje jezika manjine, prava za dostupnost državnih službi i drugih propisanih Ustavnim zakonom, poput onih na prostore, udruživanja, kulturno djelovanje, onda će im biti ukinuta, upozorila je.

Kada se govori o miješanim brakovima, s obzirom na to da je "stvarno ugrožena opstojnost malih manjina", Antolić Vupora apelirala je na 'manjince' da razmisle komu sada treba više pomoći i čiji identitet treba zaštititi, odnosno da to bude onaj koji je malobrojniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!