13:38 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Manjinski dioničari Agrokora traže smjenu Ante Ramljaka

-

-

Foto: - / -

Udruga je objavila dokumente za koje tvrdi da Ante Ramljak nije postupao u skladu sa zakonom, te da je svojim djelovanjem već prouzročio veliku štetu tvrtkama u koncernu.
Udruga manjinskih dioničara Agrokora zatražila je smjenu izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka zbog sukoba interesa. Na konferenciji za novinare otkrili su dokumente koji pokazuju, tvrde, da Ramljak nije postupao u skladu sa zakonom i da je svojim djelovanjem već prouzročio veliku štetu tvrtkama u koncernu.

Potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor Miroslav Jeličić-Purko izjavio je kako Ramljak nije dorastao poslu koji obavlja i ne može voditi taj proces. Kaže kako su na sudu prije nekoliko dana pronašli dokument podnesen jer su svi vjerovnici morali podastrti dokaze za svoje tražbine. "Dokument govori o jamstvima u okviru ugovora o kreditiranju i ugovorima u obveznicama i po njemu je razvidno da društva poput Belja, Jamnice, Vupika i Leda mogu jamčiti samo za onaj iznos novca koji su primile i ni za kakav veći iznos. Mi ovo nismo imali, a imali su Ramljak i banke. To znači da se više ne može napraviti onakva nagodba kakvu je zamislio izvanredni povjerenik", tvrdi Jeličić-Purko."Ramljak je potpisao da neće osporavati jamstva po roll-up kreditu, a postoje ugovori koji kažu da je to bio dužan", kazao je Jeličić-Purko. Iznio je i podatak da su po izvješću Hanfe sve hrvatske tvrtke za savjetovanje lani imale prihod od 11 milijuna kuna. "Kako je moguće da samo jedna zarađuje 13 milijuna kuna", upitao je. Jeličić-Purko je najavio kako će Udruga sljedeći tjedan predstaviti svoj plan nagodbe. Taj će plan nagodbe biti dokument za usporedbu sa službenom nagodbom, rekao je, dodajući kako Zakon o izvanrednoj upravi kaže da će se učinci tog zakona provjeravati dvije godine nakon njegova završetka.

I SDP je izrazio zabrinutost zbog načina rada Vladina izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Istovremeno, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić prešao je na novi oblik komuniciranja s javnošću tako što je, umjesto da brojne poruke piše na blogu, odabrao obraćanje preko YouTube kanala. U prvom videu ponovno se obrušio na privremenu Upravu Agrokora na čelu s Ramljakom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!