10:21 / 25.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Manjinski izbori: Manje kandidatura od mogućih

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U nedjelju, 5. svibnja, pripadnici 20 nacionalnih manjina birat će članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike, a za te izbore istaknuto je ukupno 558 kandidatura, stotinjak manje od mogućih 659.
Za desetak dana, u nedjelju, 5. svibnja, pripadnici 20 nacionalnih manjina birat će članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike, a za te izbore istaknuto je ukupno 558 kandidatura, stotinjak manje od mogućih 659.

Vlada je raspisala izbore za 515 manjinskih vijeća (74 u županijama i Gradu Zagrebu, 171 u gradovima i 270 u općinama) i za 144 predstavnika (89 u županijama i u Zagrebu, 54 u gradovima i u općini Matulji), no za sve nisu predane liste, jer nije bilo interesa za manjinske izbore.

Slijedom kandidatura, u nedjelju, 5. svibnja, pripadnici nacionalnih manjina birat će članove 437 manjinskih vijeća i 121 predstavnika manjina.

Članove vijeća birat će 14 nacionalnih manjina, predstavnike 20 manjina, birat će ih u Gradu Zagrebu i svim županijama osim Krapinsko-zagorske u kojoj nije istaknuta ni jedna kandidatura za manjinske izbore.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.
Najviše vijeća i predstavnika bira srpska manjina

Po broju kandidatura, najviše vijeća (182) i predstavnika (sedam) birati će najbrojnija, srpska manjina, slijedi bošnjačka (62 vijeća i 9 predstavnika), pa albanska (35 vijeća i 20 predstavnika), mađarska (35 vijeća i 15 predstavnika) i romska (46 vijeća i četiri predstavnika).

Po jednog predstavnika birat će austrijska, bugarska, turska i židovska manjina, dva poljska manjina, sve kandidature za njih istaknute su u Zagrebu.
Članove manjinskih vijeća i predstavnike mogle su kandidirati manjinske udruge ili najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 s područja grada i 50 s područja županije.

Članovi manjinskih vijeća i manjinski predstavnici biraju se neposredno tajnim glasovanjem, na četiri godine. Biraju ih hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, pripadnici manjine za čije su vijeće, odnosno predstavnika izbori raspisani. Uvjet je da prebivaju u županiji, gradu, općini gdje se izbori provode.

Srijeda, 24. travnja, bio je rok do kojega su birači pripadnici nacionalnih manjina mogli pregledati, dopuniti i ispraviti podatke upisane u registar birača.

Sustav manjinskih izbora postoji već 16 godina, od 2003., izbori 5. svibnja bit će peti manjinski izbori, a na sve dosadašnje izlazilo je vrlo malo birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!