15:53 / 02.11.2018.

Autor: HRT

Marakeški sporazum - odgovor predsjednice

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluku da neće sudjelovati na konferenciji.
Takozvani Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijedit će suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica - poručila je danas šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić.

Pojasnila je i da svaka država ima suvereno pravo iz tog dokumenta izabrati mjere koje odgovaraju njezinoj situaciji. Na konferenciji u Marakešu, gdje bi sporazum trebao biti potvrđen, čini se, neće biti hrvatska predsjednica - što je iznenadilo Zrinjevac.

"Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumjevanju postignutom u globalnom kompaktu. Napominjem da se globalni kompakt ne potpisuje. Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da predsjednica ipak neće sudjelovati konferencijom u Marakešu", izjavila je Pejčinović Burić.

Dobili smo odgovor iz Ureda predsjednice. U njemu se navodi da je u nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila "uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju" te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu. U međuvremenu, donijela je odluku da neće sudjelovati na konferenciji. Odluka je službenim putem prenesena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 

"Nadalje, stav Predsjednice Republike o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen. Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja", stoji u službenom odgovoru predsjednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!