12:47 / 21.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Maras: Ako kupujemo polovne avione, možemo uložiti i u učiteljice

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras sastao se s predstavnicima sindikata javnih službi, koji najavljuju štrajk.
Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo SDP-ov Gordan Maras sastao se s predstavnicima Sindikata javnih službi, koji nezadovoljni Vladinim prijedlogom tripostotnog povećanja plaća najavljuju štrajk od idućeg tjedna. Nakon razgovora izjavio je da Vlada svojim prijedlogom šalje antidemografsku poruku.

- Otvoreno: 'Mi nismo uhljebi, dođite u bolnice i uvjerite se'


Uz potporu koju je dao sindikatima Gordan Maras je ocijenio da je neprihvatljiv stav društva prema ljudima koji naporno rade svoj posao, poput učitelja, socijalnih radnika, liječnika, medicinskih sestara i drugih u javnom sektoru. "Vlada šalje poruku da zaposleni u javnim službama ne zaslužuju znatno povećanje primanja, a ta je poruka antidemografska jer ih se šalje da bolje životne uvjete traže izvan Hrvatske", ocijenio je. Podržao je sindikate u pregovorima s Vladom poručivši kako u proračunu postoji prostor za povećanje plaća jer "ako kupujemo polovne avione, možemo uložiti i u učiteljice, medicinske sestre i ostale u javnom sektoru", smatra Maras.Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec istaknuo je da se sindikati bore za socijalnu državu i ostanak u Hrvatskoj. "Očekujemo da ćemo u postupku mirenja dalje otvoriti pregovore i da ćemo doći do kvalitetnog sporazuma. Ne uspijemo li, spremni smo kampanju voditi sve dok ne dođemo do pravedne plaće", rekao je Mihalinec.Sindikati ne pristaju na Vladin prijedlog povećanja osnovice plaće za tri posto, nego traže rast osnovice za 5,8 posto. Za sindikate Vladina je ponuda ponižavajuća i sramotna. Ne dobiju li traženo povećanje, u štrajk stupaju iduće srijede i najavljuju da će štrajkati po jedan dan svakog tjedna. Očekuje se da će se u četvrtak održati postupak mirenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!