11:07 / 11.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Maras: "Mitraljiranje u prazno" su Plenkovićevi spinovi da Dalić radi dobro

-

-

Foto: - / -

Uoči aktualnog prijepodneva Hrvatskog sabora Gordan Maras (SDP) je za HRT-ov Studio 4 rekao kako očekuje da će se ondje otvoriti mnoge teme jer u zemlji je, kaže, puno problema.
Uoči aktualnog prijepodneva Hrvatskog sabora Gordan Maras (SDP) je za HRT-ov Studio 4  rekao kako očekuje da će se ondje otvoriti mnoge teme jer u zemlji je, kaže, puno problema.

Tu su kurikularna reforma, onečišćenje zraka i vode u Slavonskom Brodu, odlazak mladih ljudi, a ima problema i oko Agrokora, bez obzira na to što Vlada sve pokušava prezentirati kao grandiozan uspjeh. Vidimo PR akciju. Očito nisu bezrazložno platili skupe konzultante. Gospodin Plenković morati će odgovarati na ta pitanja. Aktualno prijepodne moglo bi biti prilično zanimljivo, kazao je Maras.

Maras: Veseli me veliki konsenzus vezano za Istanbulsku konvenciju

Odgovarajući na pitanje je li mu važnija Istanbulska konvencija ili odnos političkih snaga u Hrvatskom saboru, kazao je da mu je apsolutna važna Konvencija. Inače znamo za omjer političkih snaga. Većina je sada spala na 77 ruku. Veseli me što će biti veliki konsenzus vezano za Istanbulsku konvenciju i što ćemo pokazati da kao društvo i zemlja idemo naprijed te stvaramo bolje društvo za naše građane i da ćemo žene štititi od nasilja te tako prihvatiti standarde koje su prihvatile sve progresivne i moderne države, među koje se i Hrvatska ubraja.

Dodao je da je SDP i prije godinu dana predložio ratifikaciju Konvencije. Za vladajuću većinu smatra da je bez legitimiteta. HNS nije došao glasovima onih koji žele da premijer bude Andrej Plenković, nego je to jedna trgovačka koalicija koja je sada spala na 77 zastupnika. To će trajati do sljedećih izbora, a nakon toga HNS-a više neće biti, rekao je Maras.

Maras: Mitraljiranje u prazno su Plenkovićevi spinovi da Dalić radi dobro

Komentirajući HDZ-ov stav da je "pucanj u prazno" SDP-ov zahtjev da se u Saboru raspravlja o povjerenju Martini Dalić, Maras je izjavio da se to tako ne može nazvati jer 75% građana RH želi da ona ode iz Vlade. "Pucanj u prazno" , odnosno "mitraljiranje u prazno" su spinovi i govor gospodina Plenkovića i gospođe Dalić da ona dobro radi i da bi trebala ostati u Vladi. Oni ne respektiraju glas hrvatskih građana i to će ih na kraju i koštati. Nije slučajno rejting HDZ-a pao 8% u proteklih sedam mjeseci. Past će još jer ne poštuju stavove sugrađana.

"Ja ne priznajem kontaminiranu arbitražu. O tome smo sve rekli glasovanjem u Saboru"

Na pitanje je li točno da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u jednom svom istupu za slovenski medij rekao da po njemu arbitraža nije kontaminirana, odgovorio je: To ćete morati pitati njega. Nisam čitao taj intervju. Mislim da se stranka očitovala. On će se vjerojatno očitovati kada bude u prilici. Što se mene tiče, ja ne priznajem kontaminiranu arbitražu gdje su, nažalost ,neki pojedinci iz politike naših susjeda pokušali utjecati na suce da donesu odluku onako kako su oni htjeli. Nakon što je to RH vidjela, mi smo se povukli i za RH je to završeno. To se treba riješiti bilateralno između dvije države. Što se tiče arbitraže, sve smo rekli glasovanjem u Saboru, rekao je Gordan Maras.

"Šešelj mora odgovarati za ono što je radio u Hrvatskoj '90-ih godina"

Odgovarajući na pitanje što očekuje od presude Vojislavu Šešelj koju će donijeti Međunarodni mehanizam kaznenih sudova, nasljednik Haškog suda, Maras je naglasio da Šešelja smatra zločincem. Nadam se da će presuda biti pravedna jer je Šešelj zločinac koji je huškao za vrijeme naše borbe za samostalnost i slobodu. On treba odgovarati za ono što je u Hrvatskoj radio tijekom 90-ih godina, izjavio je Maras.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!