09:21 / 14.06.2019.

Autor: M.Š./Hina

Maras pozvao Kuščevića da podnese ostavku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici bi trebali raspravljati o Ugovor između Japana i Hrvatske o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak.
SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras pozvao je u petak ministra uprave Lovru Kuščevića da podnese ostavku jer, kako tvrdi, ne želi sankcionirati evidentno kršenje zakona kada su 21. i 22. ožujka zaposlenici Hrvatskog sabora u kontinuitetu radili gotovo 40 sati.

- Nije čudo da građani Hrvatske nemaju povjerenje u institucije kada saborski zastupnici ne mogu dobiti odgovor od inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor o evidentnom kršenju zakona, kazao je Gordan Maras na konferenciji za medije u Saboru.

Podsjetio je da je prije više od dva i pol mjeseca poslao zahtjev Ministarstvu uprave i Ministarstvu rada da zbog kršenja zakona o radu inspekcija izađe na teren, ali da se do danas se to nije dogodilo.

Od Ministarstva uprave, naveo je, dobio je odgovor u kojem se konstatira da su zaposlenici Sabora 21. i 22. ožujka radili duže od punog radnog vremena zbog izvanredne situacije, da su im osigurana sva materijalan prava i da se ni jedan službenik nije žalio na takav rad.

- Neizlazak inspekcije na teren Maras je ocijenio sramotnim ustvrdivši kako inspekcija zajedno s HDZ-om žele zataškati kršenje zakona. "To pokazuje kako funkcionira država, tako da HDZ misli da mu je sve dozvoljeno i koriste državne institucije da pokrije svoje nezakonito ponašanje, ocijenio je.

Na novinarski upit o mogućoj kandidaturi Zoran Milanovića za predsjedničke izbore, Maras je odgovorio da je njegov stav o tome jasan i već poznat, da njega nije nitko anketirao i da ne zna kada će se održati sjednica Predsjedništva SDP-a o toj temi.

- To je pitanje za predsjednika SDP-a Davora Bernardića, poručio je.

Hrvatski sabor u petak je izglasao Zakon o popisu poljoprivrede 2020., po kojem će se iduće godine provesti popis poljoprivrede u cilju dobivanja preciznih podataka, a donio je i novi Zakon o zemljišnim knjigama, kojim će se pojednostaviti i ubrzati postupanje u zemljišnim knjigama.

Pojednostavljuju se postupci u zemljišnim knjigama, popisat će se poljoprivreda

Hrvatska će provesti popis poljoprivrede od 1. do 30. lipnja iduće godine, prve rezultate popisa Državni zavod za statistiku objavit će do 30. studenoga 2020., a konačne najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Za popis država osigurala 34 milijuna kuna

U popisu će sudjelovati oko tri tisuće popisivača, kontrolora, koordinatora, a za taj posao država je osigurala 34 milijuna kuna.

Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili  maslinika.

Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!