11:22 / 15.05.2020.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Nataša Ban/IMS/Dnevnik/M.Š./P.F/B.A./HRT

Maratonska rasprava o rebalansu i raspuštanju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Već sada je jasno da nas očekuje žestoka predizborna kampanja.
Sabor zasjeda još u ponedjeljak. Da ga nije lako raspustiti svjedočila je i današnja maratonska rasprava o tome. Samo posljednja rasprava odužila se na nešto više od dva sata. Riječ je o posljednjoj raspravi u ovome sazivu Sabora, a zastupnike još čeka izglasavanje u ponedjeljak. Već sada je jasno da nas očekuje žestoka predizborna kampanja.

Odluku o raspuštanju obrazložio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

- Smatramo da je trenutak za izbore primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koje će predsjednik Republike i raspisati, rekao je Bačić.

Rekao je i da vladajuće čudi reakcija oporbe oko datuma izbora. Optužio ih je da ih je - strah.

Oporba je, naravno, uzvratila.

- Klub SDP-a se uopće ne boji niti žali za ovim raspuštanjem, mi samo tražimo da Vlada jasno i nedvojbeno kaže da epidemiološka situacija u Hrvatskoj dopušta normalnu provedbu kampanje, javno okupljanje i normalno kretanje Hrvatskom. To mi tražimo! Da jasno kažete i preuzmete odgovornost za to, poručio je Željko Jovanović iz SDP-a.

- Situacija što se tiče pogodnosti većine stranaka u Hrvatskoj da izađu na izbore bolja je nego što je bila u vrijeme kad se sazivalo i pozivalo da se ide na izbore, uključujući i one koji su pozivali da se ide na izbore tada, za njih je bila gora nego što je sada, rekao je pak Milorad Pupovac iz SSDS-a.

Cijelu raspravu oporba je iskoristila kao osvrt na  protekle četiri godine rada Vlade, ali i Sabora. Najglasniji su oko zakona o obnovi Zagreba, ali i nekih drugih zakona koji nikada nisu izmijenjeni ni izglasani. Optužili su vladajuće i za korupciju, a vladajući nisu ostali dužni.

Dio saborske sjednice o raspuštanju:

"