09:05 / 11.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Marcelić: Rezultat izbora je da SDP ne mijenja smjer

-

-

Foto: - / -

Aktualna kretanja na političkoj sceni za Studio 4 analizirao je sociolog i politički analitičar Sven Marcelić.
Zagrebački SDP još će jednom na glasovanje, u drugi krug bitke za Zagreb ušli su Denis Hrestak i Gordan Maras. O ovom izboru štošta ovisi u stranci koja ne uspijeva kapitalizirati sve lošiji rejting vladajućeg HDZ-a. U silaznoj je putanji i popularnost predajednice koja je sve žešća u kritikama vlade, a danas će predstaviti i svoje populacijske mjere. Aktualna kretanja na političkoj sceni za Studio 4 analizirao je sociolog i politički analitičar Sven Marcelić.

Rezultat izbora je da SDP ne mijenja smjer - održavanje onoga što ih do sada drži na putu prema dolje. To je nešto što ne donosi promjenu u SDP-u, pa čak i da pobijedi Maras, koji je lice koje je dugo vezano uz SDP i ne znam koliko je to signal jedne promjene. U ovom trenutku SDP ima problem jer nije isprofilirao nove osobe, rekao je Marcelić.

Na pitanje da Hrestak slovi kao čovjek Davora Bernardića, te kako vidi to što nije htio sudjelovati u sučeljavanju, Marcelić je rekao da to vidi kao oslanjanje na duboke strukture u SDP-u. Čini mi se da se radi o osobi koja je svjesna da ima izgrađenu određenu poziciju unutar stranke koja se ne veže uz klasični politički proces što je od srž problema SDP-a - to jedno zatvaranje u samu stranku koje je postalo otuđeno od problema koji se događaju u društvu. SDP se primarno bavi sobom. Razjedinjeni su, iznimno pasivni i ljudi ne mogu prepoznati nikakvu energiju. I to je ključni problem. Bit svake politike jest nominirati svoju politiku i biti proaktivan.

Na pitanje o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, rekao je da i jednoj i drugoj stranci rejtinzi padaju. Problem HDZ-a je što ne mogu sastavljati vladu, s obzirom na rejting, bez nekakve koalicije. Koalicijski partneri su ili Most koji je dva puta bio dio vlade, Živi zid koji je poprilično ne samo nepouzdan nego i koji je politički neortodoksan u smislu hrvatske politike i SDP koji bi mogao biti dio velike koalicije s ovom sadašnjom Plenkovićevom strujom unutar HDZ-a. Ali, iako se zaziva ta velika koalicija to je nešto što je samo moguća opcija.

Gdje u svemu tome vidi predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović Marcelić je rekao da je njen interes prije svega njen vlastiti rejting, jer izbori nisu tako daleko. Ona će pokušavati, postavljajući se prema nekim ključnim problemima u hrvatskom društvu, kroz nekakvu opoziciju prema Vladi nametnuti se kao faktor koji će na desnom krilu, na neki način, okupljati građane.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!