08:35 / 11.09.2018.

Autor: HRT

Marcelić: SDP u kaosu, umjesto Bernardića mora doći netko prepoznatljiv

-

-

Foto: - / -

Sociolog Sven Marcelić sa Sveučilišta u Zadru za HRT-ovu emisiju Studio 4 komentirao je aktualnu političku situaciju u državi i regiji.
Sociolog Sven Marcelić sa Sveučilišta u Zadru za HRT-ovu emisiju Studio 4 komentirao je aktualnu političku situaciju u državi i regiji.

Čini se da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić opredijelio za jednu zapaljivu retoriku koja nema smisla. On se u tom svom govoru na Kosovu napao sve one s kojima je Srbija nekada vodila ratove. To je izazvalo nervozu gotovo u cijelom susjedstvu. Govor je prije svega usmjeren na Srbiju zbog rješavanja problema Kosova, ali na takav način da je zalupio vrata suradnji s Hrvatskom na jedno dulje razdoblje, rekao je Marcelić.

"HDZ-u je najveći problem oko izlaska na izbore - s kim koalirati" 

Govoreći o sve češćim izjavama o mogućnosti izvanrednih izbora Marcelić je izjavio da bi prema anketama HDZ vjerojatno bio pobjednik izbora. No pitanje je s kime bi nakon toga koalirao. Trenutačno je Most na niskim granama, a pitanje je bi li s njima surađivao. Most više nije relevantan kao koalicijski partner, Živi zid sasvim sigurno nije relevantan, SDP koji vjerojatno ne želi u veliku koaliciju. Pitanje je što je koalicijski potencijal HDZ-a, upitao je Marcelić.

Čini mi se da izbori ne bi donijeli ništa novo. Opet bismo imali problem s tankom većinom ili s vladom koja bi se održavala na temelju kompromisom s nekim manjim strankama. Drugi je problem što ni HDZ unutar sebe nije heterogen i mora balansirati između dvije struje unutar stranke od kojih je jedna sada postala nešto glasnija u posljednje vrijeme, dodao je.

Ovo je bila godina u kojoj je bilo rečeno da će biti provedene velike reforme. Od tih reformi ništa nismo vidjeli jer je Vlada vezana uz tanku većinu. Stvar je u tome da je koalicijski potencijal HDZ-a trenutačno nizak, a s druge strane vidimo ovaj upražnjeni prostor na centru. Najveći problem oko izlaska na izbore za HDZ je - s kim koalirati. HDZ bi vjerojatno dobio većinu, ali je pitanje tko bi činio većinu koja bi HDZ-u omogućila reforme o kojima se stalno govori, istaknuo je Marcelić.

Situacija u SDP-u

SDP-ov rejting je dotaknuo samo dno. Stranka je u apsolutnom kaosu, važni članovi izlaze iz stranke, a za to je kriv Davor Bernardić jer on vodi stranku. Postoje svi uvjeti da se Bernardić makne no on se rukama i nogama bori da ostane na tom mjestu. Za SDP je problem to što javnost percipira da je u toj stranci kaos pa čak i micanje Bernardića ne znači ništa ako na njegovo mjesto ne dođe netko prepoznatljiv, komentirao je Marcelić situaciju oko SDP-a te napise u tjedniku Nacional da Zlatko Komadina razgovara s Biljanom Borzan da dođe na čelo SDP-a.

Stranka ima i dodatni problem prepoznatljivosti ljudi koje može nominirati za predsjednika, tako da tu SDP ima dublji problem od samog Bernardića. Pitanje je tko može doći na njegovo mjesto a da ima i povjerenje javnosti i nekakav politički ugled da bi zaista mogao pomaknuti stranku. Samim micanjem Bernardića doći će do blagog rasta SDP-a jer njegovi glasači vide da je stranka u kaosu. Pojavljuju se i opcije koje nastoje zauzeti prostor koji je ispaznio SDP, međutim SDP ima još jako puno do oporavka, ako do njega uopće i dođe. Micanje Bernardića je ključan korak u tome, smatra Marcelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!