08:51 / 30.12.2020.

Autor: Hrvatski radio/HRT/IMS/D.D.

Marić: 120 milijuna kuna samo početak pomoći

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Zdravko Marić kaže kako je najvljenih 120 milijuna kuna samo početak pomoći koja pristiže.
Zdravko Marić rekao je u emisiji A sada Vlada Hrvatskog radija kako je najavljenih 120 milijuna kuna samo početak pomoći koja pristiže.

- Danas na sjednici Vlade odobrit ćemo sredstva iz proračunske zalihe, napravili smo jednu preraspodjelu jučer u okviru proračuna. Najveći dio toga, 110 milijuna, ići će iz državnog proračuna, a 10 milijuna će ići iz Fonda za zaštitu okoliša izravno županijama, najveći dio prema Sisačko-moslavačkoj, ali isto tako i prema Zagrebačkoj i Karlovačkoj, rekao je.

Naravno u ovom trenutku je nemoguće sagledati ukupne materijalne štete, ali na ovaj način možemo dati jasan signal i doprinos da od prvog dana stojimo iza naših građana koji su stradali i da će iz ovog izaći svi skupa još jači, dodao je. 

Marić kaže da je najbitnije obnoviti kraj i pružiti solidarnost, kao što svi i čine.

- To je prvi dio pomoći, sigurno da ćemo učiniti isto kao i na proljeće kada je bio potres u Zagrebu i okolnim županijama kako bi pronašli dodatne izvore sredstava i od europskih fondova i fonda solidarnosti, preko fondova ostalih financijski institucija, pojašnjava Marić.

Dodaje kako je veliki broj različitih dužnosnika međunarodnih financijskih institucija kontaktirao Vladu i kako su svi slali poruke suosjećanja, ali i komunicirali kako su spremni pružiti trenutačnu financijsku i logističku pomoć.

Jučer kada su prve snimke dolazile iz Petrinje, međutim i Gline i Sisaka i svih okolnih teško stradalih mjesta i sela, odlučilo se kako će financijska pomoći ići direktno županijama i ideja je da novci dopru upravo do njih - najpotrebitijih, rekao je Marić.

- Da se što je moguće prije osposobi život i funkcioniranje na tom području. U tom dijelu ima i dosta poljoprivrednika i stočara, ljudi čiji način života je vezan uz stoku i oni u ovakvim okolnostima ne mogu niti otići iz tog kraja. Ono što nije potpuno uništeno da se obnovi, ali isto tako treba im osigurati i alternativni smještaj, kaže.

Zdravko Marić izjavio je kako s visokom sigurnošću može reći da će dio novaca za obnovu doći iz europskih fondova.

- Europska unija je i u prošlom slučaju potresa vrlo jasno pokazala da stoji iza Hrvatske kao svoje članice, iz Fonda solidarnosti je odobreno i već uplaćeno, na račun 684 milijuna eura, rekao je.

- Baš jučer ujutro imali smo treću u nizu sjednica vezano upravo za način raspodijele i upravljanja Fondom solidarnosti, u smislu obnove potresom pogođenih područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Kako raspodijeliti resurse između obrazovnih institucija, zdravstih, kulturnih baština, prometne infrastrukture i slično kada se dogodio potres, objasnio je Marić.

Dodao je kako je to bio užasno težak dan za sve i izrazio je sućut obiteljima preminulih i poginulih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!