10:29 / 17.06.2020.

Autor: B.A./HRT

Marić: Dugovi u zdravstvu 9 milijardi kuna

-

-

Foto: - / -

Marić je rekao da je nužno napraviti određene promjene kako bi sustav postao financijski održiv.
Dugovi u zdravstvu u prvom tromjesečju došli su do 9 milijardi kuna, rekao je danas ministar financija Zdravko Marić.

Govoreći nakon sjednice užeg kabineta Vlade o dugovima u zdravstvu i tvrdnji SDP-a da oni iznose 10 milijardi kuna rekao je da nije još toliko, ali da rastu.

- Sa zadnjim podatkom mislim da imamo za prvo tromjesečje da je došao negdje na razinu do 9 milijardi kuna, rekao je Marić.

Naglasio je da se sustav pokazao vrlo kvalitetnim, ali da su financijske okolnosti takve da je nužno napraviti određene promjene kako bi postao financijski održiv.Marić je uoči sastaka komentirao informaciju da je Hrvatska po konkurentnosti najlošija u Europskoj uniji, a na pitanje kako to promijeniti odgovorio je - provedbom reformi za poboljšanje horizontalnog okvira za uvjete poslovanja.

- Znači, ono što cijelo vrijeme govorimo, propagiramo, a na neki način i radimo, ali očito moramo biti još brzi i uspješniji po pitanju i poreznog i neporeznog i administrativnog rasterećenja, poručio je Marić.

Marić je rekao da su u lipnju turizam i ugostiteljstvo u padu 60-ak posto. Situacija se popravlja, ali ni blizu nije kao prošle godine, poglavito u turizmu, dodao je. Međutim, naglasio je Marić, evidentno je da mjere popuštanja imaju efekta na gospodarsku djelatnost i na prihodovnu stranu proračuna.

Novinari su ga pitali i o mogućnosti da bude mandatar za novu vladu.

- Ni blizu, uopće neću ništa ni komentirati, rekao je Marić.

Poručio je da u kampanji treba raspravljati o temama koje su važne za Hrvatsku.

Na pitanje novinara o tome da sve više i više turističkih djelatnika ne želi snižavati cijene odgovorio je da smo tržišno gospodarstvo.

- Tržište regulira određene stvari, rekao je Marić.Ministar prometa Oleg Butković na novinarsko pitanje očekuje li da ponovno bude ministar odgovorio je: "Ne razmišljam o tome".

- Četiri i pol godine sam se dosta naradio pa ćemo vidjeti, sad sam koncentriran samo na kampanju, rekao je Butković. Na pitanje je li se umorio odgovorio je da to umara, a na pitanje znači li to da ne bi volio biti ministar odgovorio je: "Sve sam vam rekao".Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je izbore i svoju poziciju na HDZ-ovoj listi.

- Ja ću se boriti u okviru liste i ako lista dobije, to će biti u redu, rekao je Bošnjaković.Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman odlazeći iz zgrade Vlade rekao je da mu je drago da je na listi i da će se nastojati angažirati i pridonijeti što boljem uspjehu HDZ-a.

- Uzet ću godišnji odmor i družit ću se s građanima, odgovorio je na pitanje o kampanji.

A na pitanje bi li volio biti ministar u idućoj vladi rekao je da je spreman i da rado prihvaća što god premijer odluči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!