12:22 / 25.02.2021.

Autor: HRT/V.G.

Marić: Ekonomske mjere vjerojatno će biti produljene

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

- Svi koji smo iz ekonomskih resora ćemo nastaviti dijalog s onima iz gospodarskih djelatnosti, a pod utjecajem su mjera stožera. Sukladno tome ćemo razgovarati, čuti njihova promišljanja. Ljudsko zdravlje je prioritetno, a na gospodarskom planu očuvanje radnih mjesta, poručio je ministar financija Zdravko Marić.- Zaista izdašni iznosi u 2020., koji su nastavljeni u 2021. u očuvanju radnih mjesta, u smislu otpisa i odgode poreza. Proširili smo s nekim drugim mjerama, to su mjere pokrivanja dijela ili svih fiksnih troškova. Za 12. mjesec gotovo 10 tisuća zahtjeva i velika je većina odobrena. Prenose da su obrtnici zadovoljni s brzinom obrade i isplata, a do sada je isplaćeno nešto preko 103 milijuna kuna, rekao je Marić dodajući da će na tom tragu i dalje razgovarati.

Upitan s čim će se uspoređivati ožujak i travanj 2020. kada je sve bilo zatvoreno, Marić je rekao da će se o tome razgovarati.

- Nećemo se oglušiti na apele, dijalog cijelo vrijeme postoji. I jutros su predstavnici udruge ugostitelja imali razgovore s mojim kolegama. Tu smo otvoreni, poručio je.

Upitan ide li produljenje mera, Marić je da će vjerojatno biti nastavljene, ali u kojem obliku i na koji način odlučit će se nakon razgovora.

Postojeće ekonomske mjere su na snazi do 1. ožujka.

- Što se tiče očuvanja radnih mjesta, one su još na snazi. Što se tiče fiksnih troškova, zadnja uputa jeza siječanj, za veljaču još nije donesena jer želimo čuti ako ima još koji konstruktivan prijedlog da ga uključimo, rekao je Marić.

- Znamo koliko novca imamo, za određene namjene imamo. Ako bude potrebno dodatnih sredstava, pronaći ćemo način kako ih osigurati, rekao je ministar.

- Nismo okretali leđa na bilo koje izazove, iz toga možete zaključiti da će se ovi razgovoriti u smjeru kako produljiti ove mjere. Znat će se ovih dana, i mi imamo puno upitnika, ne možemo prepoznati razvoj situacije, dodao je.

Upitan jesu li počeli razgovarati s bankama. Naime, gospodarstvenici se žale da su banke postrožili kriterije i ne daju im zajmove.

- HNB i Vlada su učinili sve da se olakšaju uvjeti za kreditiranje. Imali smo različite faze, malo se ubrza, malo se uspori. S naše strane učinit ćemo štogod možemo i pozitivnim pritiscima utjecati da dolazi do kreditiranja. Imamo dovoljno instrumenata kako da se što je više moguće u funkciju stavi kreditna aktivnost banaka. Traženje državnog jamstva je legitimno, ali i država ima svoja ograničenja. Pričam izravno i s pojedinim upravama banaka, nije baš takav stav. Neću polemizirati, mi s bankama imamo konstruktivan dijalog, najlakše je reći da netko drugi nešto učini.

Marić je govoreći o stanju u proračunu rekao da je ukupni pad poreznih prihoda u skladu s očekivanjima. Porezni prihodi su između 4 i 5 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Manji je pad kod doprinosa što znači, rekao je Marić, da je trend zapošljavanja očuvan. 

- Kada krenu usporedbe s istim razdobljem lani kad je bio potpuni lockdown sigurno je da će se i ti indeksi promijeniti. Nema niti negativnih niti pozitivnih velikih iznenađenja u samoj prihodovnoj strani proračuna, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!