13:31 / 28.03.2019.

Autor: E.L.S./T.V./HRT

Marić i Ćorić objasnili stav Vlade oko Uljanika - ima reakcija i u Saboru

-

-

Foto: - / -

U ovom trenutku ne vidimo drugog potencijalnog ponuđača, da ga vidimo, onda bi o njemu razgovarali, rekao je Ćorić.
Nakon što smo razmotrili ponudu koja je došla u Vladu, gledajući iz perspektive zaštite poreznih obveznika RH, donijeli smo odluku  da nećemo podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, izjavio je ministar Marić novinarima.

- Vlada ne može poduprijeti predloženo restrukturiranje brodogradilišta
Sud odgodio odluku o stečaju Trećeg maja - u tijeku saslušanja uhićenih
Ministri suzdržano o Uljaniku
Treba li Vlada spašavati Uljanik i 3. maj?

- Svi smo mi za zaštitu interesa poreznih obveznika RH. Nije brodogradnja jedina industrijska grana RH, ona bilježi dapače proteklih godina značajna smanjenja u smislu udjela , važnosti i vrijednosti ali bez obzira i na tu činjenicu, poduzet ćemo sve što je u našoj moći da vidimo kako razriješiti problematiku. Brojke o kojima smo proteklih dana govorili su dosta velike bez obzira na to što se milijarde  možda ponekad čine kao neki apstraktan broj koji je teško shvatiti. Ovo su zaista velike brojke - rekao je.

- Vlada je danas odgovorno postupila prema svim građanima i prema ovom i budućim proračunima RH, jasno smo se odredili prema ovom planu restrukturiranja i u ovom kontekstu nemamo što dodati. U ovom trenutku ne vidimo drugog potencijalnog ponuđača, da ga vidimo, onda bi o njemu razgovarali. U tom kontekstu ne možemo utjecati na odluku Trgovačkog suda u Rijeci, oni rade svoj posao, mi smo danas donijeli svoju odluku - izjavio je ministar Tomislav Ćorić.

Na pitanje bismo li bili tu gdje jesmo da je država bolje pazila na 25 posto kojih ima u Uljaniku, ministar je odgovorio da država nema 25 posto, pojedine pravne osobe ukupno imaju 25 posto. Onaj koji bi samostalno imao 25 posto, diktirao bi u potpunosti poslovanje firme, RH nije imala član u NO Uljaniku u tom trenutku, objasnio je.

Na pitanje jesu li europski izbori razlog za odugovlačenje odluke, Ćorić je rekao da nisu odugovlačili, odluku su donijeli i izbori nemaju veze s tim.

Upitan što će poručiti radnicima, Ćorić je rekao da će cjelokupni angažman po pitanju prava radnika , ubrzo, vjerojatno već danas pojasniti ministar Pavić jer, kako je rekao, postoji niz instrumenata kojima će se olakšati njihova pozicija u narednom razdoblju.


Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić poručio je kako vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika jer je to ekonomski neisplativo i neodrživo. Naglasio je kako su Vlada i premijer Andrej Plenković pokazali odgovornost prema novcu poreznih obveznika te je dodao da će se nastaviti tražiti rješenje za brodogradilišta.

- Ne može se više kupovati socijalni mir, napraviti još veći dugi i ostaviti nekome drugome da rješava taj problem. Nastaviti tražiti rješenje za Uljanik grupu, ali nećemo izdvajati dodatna sredstva hrvatskih građana kako bismo prolongirali rješenje. Hrvatska je socijalna država i nastavit će skrbiti za zaposlenike Uljanika i 3. maja, najavio je Bačić. Oporbu koja proziva vladajuće upitao je zašto oni nisu rješavali taj problem. Neprihvatljivim je ocijenio i povlačenje paralele između Agrokora i Uljanika.

- Za rješavanje problema Agrokora nije korišten proračunski novac, a za Uljanik je ova vlada već izdvojila 3 milijarde kuna kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje. Strateški partner nije ga ponudio i dao jamstva da može kvalitetno upravljati Uljanikom  pa drugog izbora nije bilo. Brodogradnja je održiva, ali mora biti postavljena na drugačijim temeljima, ocijenio je Bačić.


Nakon što je premijer Andrej Plenković poručio kako Vlada ne može podržati restrukturiranje brodogradilišta, saborska je oporba prozvala vladu da izbjegava odgovornost, kupuje vrijeme te ne donosi odluke.

- Danas smo čuli izjavu predsjednika Vlade identičnu onoj koju slušamo već dvije godine. Kupuje vrijeme, odgađa odluku i prebacuje je na Trgovački sud, bježi od odgovornosti, a agonija radnika se nastavlja. S obzirom na to da je brodogradnja danas najveća industrijska grana u Hrvatskoj, pitam premijera zašto nije primijenio isti model kao i za Agrokor, iz razloga što je Agrokor privatna firma, a država je u Uljaniku najveći pojedinačni vlasnik od 25 posto, zanimalo je IDS-ova Giovannija Sponzu.

Institut za javne financije je, kako je rekao, po vrlo konzervativnoj metodi izračunao da građani Istre svake godine u državni proračun uplaćuju milijardu kuna više nego što se vraća po bilo kojoj osnovi. "Dakle, građani Istre već su otplatili dug Uljanika", komentirao je Sponza navode Vlade da restrukturiranje stoji minimalno 7,5 milijardi kuna.

Ako Uljanik bude išao u stečaj, to znači kraj brodogradnje te da je brodogradnja u Hrvatskoj mrtva. S obzirom na izjavu ministra financija da Uljanik treba ići u stečaj i na izjavu ministra gospodarstva da Uljaniku treba dati šansu jer je jedino brodogradilište koje nije restrukturirano, predsjednik Vlade je doveden u poziciju da, ako se ugasi brodogradnja, bit će upamćen u povijesti Hrvatske da je ubio brodogradnju, poručio je IDS-ovac.


Mostovac Tomislav Panenić smatra da sada ministar gospodarstva treba dati ostavku:

- Ministarstvo gospodarstva već godinu dana daje naznake za plan restrukturiranja, priprema se komunikacija s Europskom komisijom da bi nakon više od godinu dana izašli s informacijom - "mi ne idemo u restrukturiranje". Mislim da je ministar gospodarstva izgubio povjerenje premijera jer premijer je odlučio drugačije nego što je govorio ministar gospodarstva - kazao je Panenić.

Branko Grčić (SDP) pak smatra da i dalje treba inzistirati na tome da se dogodi određeni vid restrukturiranja. Mislim da Vlada još uvijek traži načina da to napravi, rekao je.

- Po mojoj procjeni, dodao je, troškovi restrukturiranja bit će manji od 7,5 milijardi kuna, a ima i prostora da se ti troškovi reduciraju. Ako se restrukturiranje dogodi ima puno prostora da se smanji trošak državnih jamstava jer je ostalo pet ili šest brodova koji su izgrađeni između 30 i 90 posto i čijim dovršetkom se bitno mogu smanjiti sadašnji inicijalni troškovi jamstava. Očekujem da će Vlada dobro razmisliti i krenuti u tom pravcu, apelirao je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je na zaustavljanje stečaja i pokretanje restrukturiranja Uljanik grupe, a za sadašnje stanje u brodogradnji prozvao je HDZ-ovu vladu koja, ističe, nema nikakvu ideju kako riješiti probleme Uljanika i 3. maja.

- Radnici žele raditi, ne žele stečaj. To se mora zaustaviti. Zemlja ide prema rasulu, oni nisu sposobni riješiti nijedan problem, kaže šef SDP-a koji je za situaciju u brodogradilištima optužio vladajući HDZ.

- Da je na njegovom mjestu SDP, program restrukturiranja već bi bio u Bruxellesu, uvjeren je Bernardić. "Od prve neisplaćene plaće prošlo je sedam mjeseci, oni nemaju ideju kako riješiti probleme. Stječe se dojam da spektakularnim uhićenjima pokušavaju skrenuti pozornost", rekao je šef SDP-a.
Posebno mu je nedopustiv slučaj da Vlada "netransparentno odabere partnera koji dva dana poslije tvrdi da država mora podmiriti dugove".

- Dok je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, sada se proizvode samo afere, ustvrdio je. S druge strane, HDZ  je prozvao upravo  SDP-ovu vladu da je pred kraj vladavine dala jamstvo Uljaniku koje je potrošeno nenamjenski.

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ocijenio je da se premijer Andrej Plenković pokazao nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, a zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti problem Uljanika i 3. maja će se tjednima i mjesecima odugovlačiti, dok će radnici gladovati.

- To je nedopustivo, ovdje je potrebna državnička intervencija, poručio je Sinčić istaknuvši kako bi on, da je premijer, mijenjao Zakon o porijeklu imovine i provjerio imovinu cijele Uprave i Nadzornog odbora, ali i političara, prije svega lokalnih. Treba pronaći taj novac i spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u teškom stanju jer je pokradena, ustvrdio je čelnik Živog zida. Rekao je da 31 milijarda kuna, koja je uložena kroz nekoliko desetljeća u brodogradnju, nenamjenski potrošena. On ne vidi smisla u eventualnom dogovoru oporbe da se ide u opoziv ministra gospodarstva Darka Horvata, smatra da bi time samo gubili vrijeme na skupljanje potpisa.

- Oni trebaju dati ostavke sami i odmah, nisu ni trebali doći na vlast. Neka Horvat sam odstupi, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!