15:47 / 03.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Marić i Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti

-

-

Foto: - / -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, odlučilo je da su povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, odlučilo je da su povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, no za to nije previđena nikakva kazna. Riječ je o predmetima koji se odnose na okolnosti nastanka 'lex Agrokor' i otkrivanje afere 'Hotmail'.

Povjerenstvo je zaključilo da je Martina Dalić povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer, unatoč iskazanom velikom interesu javnosti, nije navela imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, čime je došlo do propuštanja transparentnog postupanja dužnosnice, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Na taj je način, smatra Povjerenstvo, ona propustila postupiti vjerodostojno kao što je, zbog toga što je Vladi predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru unatoč svojim saznanjima da je on bio član neformalne radne skupine za izradu nacrta zakona, propustila odgovorno postupiti.

U slučaju ministra Marića, Povjerenstvo je zaključilo da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika propisanih Zakonom o sprječavanju sukob interesa jer je na sastanku, na kojem se raspravljalo o tome tko će biti izvanredni povjerenik za Agrokor, s obzirom na svoju povezanost s Agrokorom u kojem je radio, propustio zaštiti vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

Danas je svjedočio i Božo Petrov koji je rekao da se moraju razlikovati dvije skupine, to su financijska skupina koju su osnovali HDZ i Most i skupina Borg koja je nastavila djelovati i pisati zakon. Petrov je priznao da se s njima par puta sastao, ali da u tom trenutku nije znao o kome i čemu se radi, već je mislio da se radi analiza financijskog stanja u Agrokoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!