11:20 / 19.02.2022.

Autor: HRT/E.L.S.

Marić: Imamo izdašan paket mjera, trebao bi postići dobar efekt

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HRT / HRT

Vladin paket mjera za suzbijanje posljedica inflacije je dobro tempiran, nismo htjeli požuriti, gledali smo i pratili situacija i kod nas i po svijetlu, teško je procijeniti što će se događati, imamo jedan izdašan paket koji bi trebao postići svoj efekt - ublažavanje i olakšanje građanima, poglavito onima koji su socijalno ugroženi - izjavio je u emisiji Intervju tjedna ministar financija Zdravko Marić.

Imaju, kaže, zdravu komunikaciju od poslodavačke, sindikalne strane, a i od medija, sve su to relevantni komentari, treba ih uzeti u obzir.

- Procijenili smo i tempirali mjere, nismo htjeli požuriti, gledali smo i pratili situacija i kod nas i po svijetlu, teško je procijeniti što će se događati, imamo situaciju između Rusije i Ukrajine, vezano je to uz tržište plina, ali posredno i neposredno je tu i puno drugih elemenata. Imamo i situaciju kod poduzetnika, što se tiče plina, tu je razlika od grada do grada i nisu svi u istoj situaciji. I sam račun Ministarstva financija je povećan u odnosu na prošle godine. Smatram da smo si uzeli dovoljno, a ne previše vremena da stvorimo jedan kvalitetan paket koji je financijski izdašan. Kada usporedimo s drugim zemljama, mogu nagađati da ćemo imati jedan od izdašnijih paketa, ali najvažniji je efekt - da ublažimo i olakšamo našim građanima, poglavito onima koji su socijalno ugroženi - rekao je.

Je li jednokratna pomoć značajna pomoć?

- Neizvjesnost nas je i vodila, trudili smo se pripremiti nekako sustavno pomoć. Vlada često intervenira, sjetite se kod korone, mjere su i tam bile ciljane, čim je počeo lockdown, čim smo krenuli u zatvaranje gospodarstva, mjere su stupile na snagu. I nedavno smo imali situaciju vezano za pogonska goriva, naša je odgovornost da djelujemo najbolje što znamo i možemo - odgovorio je Marić.

Naglasio je da je riječ o vrlo izazovnom poslu gdje treba pomiriti sve interese i naći optimalni balans. Uvijek su, kaže, vodili najprije brigu o umirovljenicima.

- Na proljeće, u 4. mjesecu će biti indeksacija od preko 2 posto. S druge strane nastavljamo dijalog sa sindikatima ovaj tjedan, nadam se da ćemo doći do nekakvo rješenje, a tu su i mjere koje će biti stavljene u funkciji u 4. mjesecu, financijski one nisu tako male, gotovo 5 milijardi kuna, nadamo se da će doći do ublažavanje negativnih posljedica inflatornih kretanja na standard građana - smatra.

Istaknuo je da je za Hrvatsku otvorena jedna vrlo "perspektivna tema", Nacionalni plan oporavka i otpornosti je, kaže, velika prilika za Hrvatsku.

- Europa propagira zelenu i digitalnu tranziciju, građani znaju da smo broj jedan ili dva u smislu ukupne omotnice bespovratnih sredstava po glavi stanovnika i u postotku BDP-a. Dobro smo počeli, nakon predujma od 800 milijuna ispunili smo sva 34 mjerila, do sredine ove godine - dodatnih 700 milijuna eura najvećim djelom za projekte te vrste. Pripremaju se različite vrsta natječaja kako bi se nastavio taj trend energetske učinkovitosti i zelene transformacije - najavio je Marić.

Dodatno zaduživanje države

Što se tiče dodatnog zaduživanja države, Marić je istaknuo da financijska tržišta reagiraju najviše na tzv. zveckanje oružja i geopolitička previranja, što se vidi i sada. S jedne strane je COVID utjecao na prekide i poremećaj u opskrbnim lancima, s druge strane geopolitika i neizvjesnost koju akumulira nosi svoje efekte na financijska tržišta, treći element - živimo više od desetljeća u razdoblju velikog tiskanja novca, monetarnih opuštanja. Ponuda novca je uvelike premašila potražnju, nesrazmjer financijske imovine i realne sfere je toliko narastao da već dugo vrijeme imamo povijesno niske referentne kamatne stope. I Hrvatska, se kaže, uspjela u pojedinom instrumentima zadužiti negativnom kamatnom stopom, ali dolazi tome i kraj. Sada je pitanje dinamike, koliko će to brzo ići i kakav će biti razvoj daljnjih događanja.

Projekcije inflacije do kraja godine

- U ovu godinu smo išli s procjenom za nešto ispod 3 posto, ali evidentno je da će ići preko toga, sada ćemo ukomponirati efekte i očekivanja svih mjera u naš makroekonomski model i očekujem da ćemo u iduća 2 do 3 tjedna imati neku grubu sliku. Vidjet ćemo, ne bih ulazio u licitacija, ukomponirat ćemo sve u model - izjavio je ministar.

Pojeftinjenja u trgovačkim lancima

Komentirao je i najavljena pojeftinjenja u trgovačkim lancima. Kaže da što se tiče maloprodaje hrane, Hrvatska je jedno od najkonkurentnijih tržišta. Trgovački su lanci, kaže, međusobna konkurencija, pa se tu mogu koristiti benefite konkurencije i marketinških kampanja.

- Uz energente i komunalije, hrana je ono što je svima nama u potrošačkoj košarici, a zastupljena je kod građana koji imaju prosječna i ispodprosječna primanja. Zato smo i stavili veliki naglasak na taj segment. Očekujemo dobar efekt - smatra Marić.

Kontrola kretanja cijena kod prelaska na euro

Ministar Marić je najavio da će biti uvedena kontrola kretanja cijena kod prelaska na euro.

- Sedam zemalja je to uvela, proučili smo njihova iskustva. Države su stimulirale udruge civilnog društva da vode evidenciju oko toga, učinit ćemo to i mi, predvidjeli smo da kroz javno nadmetanje dodijelimo određena sredstva, stimulirat ćemo taj jedan pozitivan momentum da spriječimo sve "lovce u mutnom" koji žele iskoristi priliku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!