12:06 / 27.09.2018.

Autor: M.M./Hina

Marić: Jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Marić poručio je da je smisao porezne reforme jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav na korist poduzetnicima, investitorima i poreznim obveznicima.
Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je smisao porezne reforme, o kojoj se raspravlja u Saboru, jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav koji će biti na korist poduzetnicima, investitorima i poreznim obveznicima, no oporba ga je žestoko prozivala.

Ovo je treći krug u okviru jedinstvene porezne reforme, rekao je Marić pojašnjavajući kako se u nju krenulo zbog visokog javnog duga.
Marić je kazao kako je, zbog konfuzije, među poreznim savjetnicima bilo puno dvojbi i teškog shvaćanja što je na snazi.

Sabor reformski paket od devet zakona raspravlja u objedinjenim raspravama od po tri, pa je tako prijepodne u tijeku rasprava o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, zakona o porezu na promet nekretnina te prijedlogu zakona o trošarinama.

U prvom krugu poreznog rasterećenja naglasak je, kazao je, bio na rasterećenju poreza na dohodak i dobit, a tim se smjerom krenulo jer su, kazao je, znali da će tu biti najveći pozitivni efekt na građane i javne financije.

Jedna od ključnih mjera prvog kruga bila je i snižavanje stope poreza na dobit.
Danas idemo na dodatno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna, u prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijarde kuna, a taj smjer rasterećenja planiramo nastaviti, rekao je Marić.

Iako je pozdravila planirano smanjenje PDV-a na dio namirnica, saborska oporba kritizirala je Vladin prijedlog porezne reforme, držeći da je porezno rasterećenje koje se nudi premalo i da ga neće osjetiti najsiromašniji. SDP-ovac Gordan Maras pozvao je Marića da ne giljotinira poduzetnike. Rekli ste da poduzetnici i građani nisu u škarama. Nisu, ali su na giljotini i svaki dan ta giljotina kirurški precizno rješava da tisuće građane odlaze u Irsku, a poduzetnici zatvaraju svoje tvrtke, ustvrdio je Maras.

Branimir Bunjac (Živi Zid) premijeru je zamjerio zbog tvrdnje da se zalaže za pravedniji sustav. Da li je pravedno da plaće idu samo najbogatijima u društvu, menadžerima i političarima? Premijeru se plaća povećava za 4 tisuće kuna, a građanima za 30, navodio je Bunjac.

Ako danas niste u škarama poreza na dohodak nema tih promjena koji mogu dići vašu neto plaću... Izdvajate predsjednika vlade, a znate zašto mu je plaća porasla? Jer je dobio drugo dijete, uzvratio mu je ministar Marić.

Hrvoje Zekanović (HRAST) pitao je Marića da li zna kako se s minimalnom plaćom od 2751 kune ne može živjeti, no Marić ga je upozorio da je pitanje minimalne plaće van poreznog obuhvata.

Za Sinišu Hajdaša Dončića (SDP) najveći 'trash' je priča o rakovicama i hlapu koji se nalaze zasigurno na stolovima hrvatskiih obitelji, a koje će jesti po stopi od 13 posto.

Reforma je k'o župnikova cura, svi tvrde da postoji, ali je nitko nije vidio, zaključio je nezavisni Tomislav Žagar.

Sve to zajedno je malo ili ništa, opća slika je katastrofa, ocijenio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji drži da se paket poreznih zakona teško može zvati reformom, više se radi o kozmetici koja neće promjeniti opću sliku u Hrvatskoj.

Krešo Beljak (HSS) pozdravlja smanjenje PDV-a na meso, voće, povrće i jaja, ali apelira na Vladu da se nekim podzakonskim aktom prisili trgovce da smanje cijene hrane na razinu koja bi bila prihvatljiva i najsiromašnijima. Smatra da država svojim poreznim rješenjima treba čuvati i poticati male poduzetnike, a velike "žmikati", jer će se tako državni proračun sigurno bolje puniti.

HSS-ov Davor Vlaović pozvao je Vladu da smanji PDV na kulen i kobasice. Ako to ne napravite, onda možemo svi otići znate gdje, kazao je Vlaović i protestno potrgao prijedlog zakona o PDV-u.

Ministar financija Zdravko Marić odgovorio mu je da zasad nije predviđeno smanjenje PDV-a na mesne prerađevine, ali je "na ćevapčiće već smanjeno".

SDP-ov Marko Vešligaj podsjeća kako je jedan od glavnih predizbornih aduta HDZ-a bilo smanjenje stope PDV-a s 25 na 23 posto. Dobili smo žongliranje poreznim stopama od kojih velika većina građana neće imati koristi, smatra Vešligaj.

HDZ-ovi saborski zastupnici odlučno su 'branili' poreznu reformu. Predbacili su kolegama iz oporbe površne rasprave, te poručili da reformu ne moraju podržati, jer će proći i bez njih.

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić (HDZ) opetovao je kako tri kruga porezne reforme podrazumijevaju rasterećenje građana i poduzetnika za 6, 3 milijarde kuna te poručio da predstave SDP-ova Marasa i HSS-ova Vlaovića sliče na loš igrokaz.

Josip Borić (HDZ) istaknuo je da su prva dva kruga porezne reforme pokazala rezultate, da oporba na sve nema odgovor, pa pokušava reformu dovesti do bizarnosti, apsurda. Ne morate je podržati, ona će proći i bez vas, poručio im je Borić u saborskoj raspravi o tri, od ukupno devet poreznih zakona; o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, o porezu na promet nekretnina te o prijedlogu zakona o trošarinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!