Marić: Ne pritišćem sindikate obrazovanja

28.11.2019.

12:15

Autor: S.M./Hina

default error photo
Ministar financija Zdravko Marić odbacio je prozivke za pritisak na sindikate obrazovanja izjavom kako nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću, ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade.
Ministar financija Zdravko Marić odbacio je prozivke za pritisak na sindikate obrazovanja izjavom kako nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću, ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade. 

Prosvjetari se izjašnjavaju o Vladinoj ponudi 
Otvoreno: Rasprava o koeficijentima u javnim službama 
Učitelji se izjašnjavaju - TKU za javni sektor na čekanju
Štrajk glavna tema i u Saboru
Aladrović: Znat ćemo donijeti pravo rješenje 

- Nema nikakvih pritisaka, samo sam iznosio činjenice sa sastanka koje kažu - ako nemamo većinu, ne može se potpisati dodatak TKU, uzvratio je Marić na prozivke oporbe, prije svih SDP-a, u saborskoj raspravi o paketu devet poreznih zakona.

- Nas se cijelo vrijeme optužuje za nedostatak dijaloga, a kad komuniciramo, napada nas se. Ono što je sastavni dio razgovora, komuniciramo javno, iznosimo samo činjenice, ne odgovaram na hipotetska pitanja. Mislim da svi osjećamo pritisak, ustvrdio je Marić.

Kaže i da on neće burno reagirati nego samo iznijeti činjenice, a to je da u ovom trenutku dodatak kolektivnom ugovoru s državnim službenicima još nije potpisan. Usto, prema člancima i odredbama, taj zakon spojenih posuda u jednom smjeru vrijedi, u drugom ne vrijedi. Članak 109. Kolektivnog ugovora za državne službenike kaže 'ako se s javnim službenicima ugovore prava koja su veća od onih koja su ugovorena za državne, na njih se to primjenjuje', a obrnutom smjeru takve odredbe nema, pojasnio je.

Upitan trebaju li zaposlenici u javnim službama strahovati da neće dobiti povećanje osnovice 6,12 posto, odgovorio je da se Vlada vrlo vrlo jasno odredila i u Hrvatskom saboru je izglasan državni proračun za iduću godinu u kojemu je ta mjera. Na novinarsku opasku znači li to onda da je blefirao, Marić je uzvratio protupitanjem: "Zašto to radite?".

Odbio je odgovoriti što će biti ako prosvjetari odbiju ponudu tek je rekao da će, kada dobiju odgovor, o tome komunicirati. Jednako tako, nije htio nagađati o mogućem povećanju koeficijenta kako zahtijevaju prosvjetari,tek je poručio da je u proračunu za iduću godinu predviđeno povećanje osnovice 2+2+2 i ništa izvan toga. Međutim, dodaje, u ovoj godini smo kroz rashodnu stranu uspjeli pronaći neke uštede.

Iscrpno je elaborirao i sadržaj jučerašnjeg sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi o tijeku pregovora za kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Temeljeni kolektivni ugovor za javne službenike. Na izjašnjavanju o našoj ponudi, kazao je, od 11 prisutnih sindikata, njih 7 se izjasnilo da prihvaća, ali kad se primijeni Zakon o reprezentativnosti koji kaže da biste imali mogućnost potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora, treba ispuniti dva kumulativna da s morate imati barem jednog predstavnika sindikata iz tri područja (obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura) te u isto vrijeme 50 posto i više od ukupnog broja predstavljenih u tih 11 sindikalnih središnjica. Ovih sedam sindikata, kada zbrojite nosi nešto preko 40 posto, dakle, to je bilo čisto iznošenje činjenica, pojasnio je Marić.

Kada dobijemo povratnu informaciju od sindikata učitelja, nakon toga ćemo moći dalje odgovarati na neka pitanja, no, sada ne prijetim, nego činjenično odgovaram na ono što se dogodilo, odgovorio je na burne reakcije, naglasivši da ne imputira da su sindikalni čelnici bili zadovoljni ponudom Vlade nego da je dojma da je rasprava na sastanku bila konstruktivna.

Primjedbu da i njegove stranačke kolege u Vladi i Saboru Josip Aladrović i Branko Bačić ponavljaju da nema povećanja osnovice ako prosvjetari ne prihvate ponudu, Marić je popratio riječima da je tema jučerašnjeg sastanka bila dodatak TKU-u za javne službe. Da bi se on ispunio moramo imati ispunjena dva kumulativna uvjeta, a u ovom trenutku nemamo ispunjena dva uvjeta, kazao je Marić, apeliravši na sve u procesu da budu mirne, hladne, argumentirane glave

Đujić: Marić vrši pritisak na sindikate

Da jučerašnjom izjavom "zapravo" radi pritisak na sindikate obrazovanja, ministra je prozvao Saša Đujić (SDP). Marić mu je uzvratio da presluša njegovu izjavu te da tu nema nikakvih pritisaka. 

Gordan Maras ministra pita kada će djeca, koja zbog štrajka učitelja već 14 dana ne idu u školu, krenuti u nju. Poručio je ministru da je on zadužen da riješi problem. Joška Klisovića zanima pak kada će Vlada stvarno biti spremna razgovarati o koeficijentima. 

- Od početka smo govorili da treba gledati interes učitelja, djece, roditelja i da se čim prije vrate u klupe, rekao je Marić. Naveo je da koeficijenti nisu predmet razgovora između sindikata i Vlade, ali da je Vlada spremna, kad se steknu uvjeti i o tome razgovarati. 

Ministar financija u srijedu je izjavio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

- Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza, rekao je Marić te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina.

Žagar ministru Mariću: Napravite nešto da se učenici vrate u učionice!

Zastupnik Tomislav Žagar (NZ) pozvao je u četvrtak ministra financija Zdravka Marića da "napravi nešto" da se učenici koji su zbog štrajka nastavnika već 14 dana bez nastave vrate u učionice.

- Napravite nešto da se učenici vrate u učionice, pozvao je Žagar ministra koji je Hrvatskom saboru predstavio paket od devet zakona, odnosno četvrti krug porezne reforme.

Ministre prihodi od PDV-a rastu, učitelji nam štrajkaju, nemojte se bojati, korigirajte im koeficijent, pozvao je ministra i ustvrdio kako je on "jedini čovjek u zemlji koji već sutra može vratiti učitelje u učionice".

Raspravu o porezima i Nikola Grmoja (Most) je iskoristio kako bi se referirao na štrajk učitelja i nastavnika.

- Danas će vam reći 'ne', to je sasvim očito, jer je premijer neozbiljno shvatio ovu situaciju, bahato se ponašao prema učiteljima i sad ste u situaciji da vam prijeti opći bunt, rekao je ministru i poručio mu da je nužno veće porezno rasterećenje.

Vladajuće je pak prozvao da ne provode reforme, ne ukidaju  "nepotrebne županije, legla uhljebništva", a župane huškaju na učitelje i nastavnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!