13:13 / 25.07.2018.

Autor: HRT

Marić: Nikoga ne možemo natjerati da otpiše dugove

-

-

Foto: - / -

Pretpostavlja da će neke lokalne jedinice slijediti primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima, vezano uz dug po komunalnim računima.
Komentirajući podatak da pojedini blokirani još ne znaju gdje mogu vidjeti jesu li im računi odblokirani, ministar Zdravko Marić je rekao da će Fina tijekom dana dati kratku informaciju blokiranim građanima na koji način i kako mogu provjeriti svoj trenutačni status.

Postoji manji broj građana koji koriste usluge e-građanina gdje mogu provjeriti to stanje. U isto vrijeme su svi vjerovnici prema postojećem zakonu dužni u roku od 60 dana poslati obavijesti ako je došlo do kakvih korekcija, a došlo je do otpisa do 10.000 kuna za vjerovnike. U konačnici svaki od blokiranih može otići na šalter Fine i bez naknade provjeriti to stanje. Namjerno smo gađali stupanje tog zakona u prošlu subotu kako bi vrijedni ljudi u Fini odradili cijeli vikend, prošli kroz cijelu svoju bazu i proveli sva ta rasknjiženja te bi u ponedjeljak ujutro ta stanja bila korigirana, rekao je Marić.

S druge strane, istaknuo je da Vlada nikoga ne može prisiliti da otpiše dugove. Naveo je da Vlada vjerovnicima tzv. skupine 2 daje stimulativnu mjeru pa ako smatraju da treba slijediti primjer Vlade, oni će to i napraviti.

Međutim ni na koga ne možemo utjecati ni vršiti pritisak, to je njihova autonomna odluka, smatra Marić. Pretpostavlja da će neke lokalne jedinice slijediti primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima vezano uz dug po komunalnim računima.

Vlada je radi rješavanja problema insolventnosti građana čiji su računi blokirani, Saboru predložila tri zakonska prijedloga koji su usvojeni - Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te izmjene Zakona o stečaju, a u izradi je i četvrti - novi Ovršni zakon. Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!