11:41 / 24.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Marić: Porezni prihodi lani porasli 5 posto, rashodi manji od plana

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija kazao je na sjednici Vlade da su lani prihodi proračuna iznosili 122,7 milijardi kuna, pet posto više nego godinu prije, što je rezultat pozitivnih gospodarskih kretanja i porezne reforme.
Ministar financija Zdravko Marić kazao je na sjednici Vlade da su lani prihodi proračuna iznosili 122,7 milijardi kuna, pet posto više nego godinu prije, što je rezultat pozitivnih gospodarskih kretanja i porezne reforme.

Rast prihoda zahvaljuje se rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,8 posto, potaknutom još jednom rekordnom turističkom sezonom, rastom osobne potrošnje, izvoza i investicija, posebice privatnih, koje su ojačale za više od sedam posto na godišnjoj razini, kazao je Marić predstavljajući izvješće o izvršenju državnog proračuna i izvješće o primjeni fiskalnih pravila za 2017.

Istaknuo je i da su dobri fiskalni i gospodarski pokazatelji rezultat porezne reforme i nekih drugih koraka poduzetih kako bi se poboljšala investicijska i poduzetnička klima.

Prihodi proračuna iznosili su u prošloj godini 122,7 milijardi kuna, što je pet posto više nego godinu prije, a taj je rast rezultat rastu ponajprije poreznih prihoda, koji su dosegnuli 75,2 milijarde kuna.

Rashodi proračuna iznosili su lani 125 milijardi kuna, što je povećanje za otprilike četiri posto, ali manje od originalnog plana.

Zadržali smo se ponovno ispod limita jer smo se držali čvrste proračunske discipline i odgovorno trošili proračunski novac, istaknuo je Marić.

Dodao je da su postignuti dobri rezultati premda je bilo nekoliko rashoda koji originalno nisu bili planirani u proračunu. Riječ je, kaže, o transferima za zdravstvo koji su lani dodatno poduprti za više od milijardu i pol kuna.
Istaknuo je i da su lani smanjeni financijski rashodi, odnosno kamate na dugove za milijardu kuna.

U dvije protekle godine Hrvatska je uspjela smanjiti rashode na kamate za dvije milijarde kuna, a na tome treba i dalje raditi, kazao je Marić, pojasnivši da se tu radi o financijskom restrukturiranju dugova cestarskog sektora.

Vlada je prihvatila i prijedlog odluke o visini, načinu i rokovima uplate novca s osnove dobiti trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku za 2017., a koja će biti uplaćena u državni proračun u 2018.

Kako je izvijestio ministar financija Marić, postoji nekoliko trgovačkih društava koja su izuzeta iz primjene ove odluke, a to su Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, HŽ Infrastruktura, Hrvatska poštanska banka, Jadrolinija, Zračna luka Dubrovnik, Croatia Airlines, Odašiljači i veze, Zračna luka Split i Državne nekretnine.

Ovom odlukom predviđena je uplata 60 posto novca s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2017., trgovačkih društava ostvarenih temeljem udjela u temeljnom kapitalu trgovačkih društava koja pripadaju RH, u državni proračun RH u 2018., pojasnio je Marić.
Jedini je izuetak trgovačko društvo Agencija Alan, za koje je predviđena, kao i do sada, uplata ostvarene dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 100 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!