11:22 / 11.06.2020.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS

Marić potvrdio da se Hrvatska zadužila 2 milijarde eura

-

-

Foto: - / -

Iako je neradni dan, na Trgu sv. Marka itekako je bilo živo.
Iako je neradni dan, na Trgu sv. Marka itekako je bilo živo. U prostorijama Vlade u Banskim dvorima održan je sastanak premijera s ministrima i bliskim suradnicima iz HDZ-a. Glavna tema sastanka bili su, kako doznajemo, Vladine aktivnosti idući tjedan.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je novinare da su Republika Hrvatska i Ministarstvo financija jučer na međunarodnom tržištu kapitala izdali novu euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, kako su i najavljivali.

- Ročnost je 11 godina. Prinos do dospijeća je 1,65 odnosno godišnji kupon od 1,5 posto, rekao je dodavši da je namjena tih sredstava refinanciranje obveznice koja dospijeva za otprilike mjesec dana.

- 10. srpnja. To je jedna dolarska obveznica izdana prije deset godina, rekao je. 

Iz Ministarstva ističu da je bilo više od 400 potencijalnih ulagatelja.

Komentirao je i skraćeni radni tjedan, kao i slaganje izbornih listi:Među prvima je sa sastanka izašao ministar prometa Oleg Butković, koji kaže da se nije razgovaralo o izbornim listama, nego o radu Vlade u idućem tjednu.Uz veliki broj ministara koji nose HDZ-ove liste diljem Hrvatske na predstojećim parlamentarnim izborima, tu su i visoki dužnosnici u HDZ-u, poput Branka Bačića, Marija Kapulice, Ante Sanadera.

Kako doznajemo, HDZ-ove izborne liste trebale bi biti definirane do vikenda. Krajnji rok za predaju kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) je 16. lipnja točno u ponoć.

Što se tiče SDP-a, njihove bi liste trebale biti definirane u subotu nakon sjednice Glavnog odbora. Kako neslužbeno doznajemo, umjesto Domagoja Hajdukovića u 4. izbornoj jedinici prva na listi trebala bi biti Sabina Glasovac.

S druge strane, tu je još jedna velika grupacija, Domovinski pokret Miroslava Škore, koji će svoje kandidature predati u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!