11:01 / 29.10.2019.

Autor: HRT/Hina

Marić: Prijedlog proračuna u četvrtak na Vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva izjavio je se premijer neće dati od nikoga ucjenjivati oko državnog proračuna koji bi se, prema najavama, trebao naći na dnevnom redu Vlade u četvrtak
Prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu trebao bi se naći na sjednici Vlade ovog četvrtka. Rekao je to ministar financija Zdravko Marić. Na istoj sjednici bit će i rebalans ovogodišnjeg proračuna, za koji je ministar rekao da neće biti probijanja na rashodovnoj strani.


Proračun je najvažniji akt koji se donosi u jednoj godini, ali je i politički akt, dodaje ministar financija.

Napominje da je, kada se govori o financijskom, fiskalnom dijelu, pritisaka uvijek bilo i bit će, da situacija nije drugačija nego inače gdje proračunski korisnici imaju veće želje od mogućnosti, ali i da je uloga Vlade da se taj financijski dio zatvori na jedan adekvatan način i da se uskladi s prioritetima.

Po njemu, najbolji primjer te tvrdnje će biti i rebalans proračuna za ovu godinu.
Podsjetio je, naime, da je na rashodnoj strani zbog veće indeksacije mirovina potrebno osigurati dodatnih 900 milijuna kuna, čime će se za mirovine ove godine, u odnosu na planiranih 40,1 milijardu kuna, morati osigurati ukupno 41 milijarda kuna.

Također su povećani i zahtjevi za plaće s obzirom na ranije dogovoreni rast plaća 'tri plus dva posto' u ovoj godini, pri čemu mnoga ministarstva nisu imala osigurana sredstva za tih dva posto pa će se to pronaći internim preraspodjelama.  Ti će se potrebni iznosi, dodaje, najvećim dijelom naći na uštedama na kamatama.

- Glavna poruka rebalansa je da se rashodna strana neće probijati, kao što je bilo i proteklih godina, rekao je Marić.

Što se tiče koeficijenata ne bježimo od toga, ali za nekakvu ozbiljniju aktivnost i donošenje nekih ozbiljnijih odluka trebamo svi skupa sjesti za stol, na jedan pravi način argumentirano iznijeti stavove, kazao je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se premijer Andrej Plenković neće dati od nikoga ucjenjivati oko državnog proračuna koji bi se, pa vjeruje da će se HNS do tada pribrati i shvatiti hrvatsku realnost.


- Ne znam što će biti u četvrtak, ali sam siguran da se premijer neće nikom dati ucjenjivati. Mi u HDZ-u smo spremni, rekao je Milan Kujundžić u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je prisustvovao otvaranju nove angio sale.

Treba li Vladu održati do kraja mandata bez obzira je li u njoj ostao HNS stvar je političke procjene, kaže Kujundžić.

- U svakom slučaju vjerujem da će se HNS do četvrtka pribrati i da će shvatiti hrvatsku realnost, dodao je.

Što se tiče zahtjeva zdravstvenih i školskih sindikata za većim plaćama Kujundžić vjeruje da je rješenje u dijalogu.

- Plaće u Hrvatskoj su relativno male i ljudi očekuju i žele veće plaće, a s druge stane moramo biti realni koliki je BDP, odnosno koliko možemo izdvojiti za plaće a da ne ugrozimo drugi dio, a to je u da medicini da možemo kupovati lijekove i aparate. Zato treba naći mjeru, a mjera je u dijalogu, razumijevanju i kompromisu, kazao je Kujundžić.

Rekao je i kako njegova dužnosnička plaća iznosi oko 17.300 kuna.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić istaknuo je, komentirajući zahtjeve sindikata, da je rast plaća u javnom sektoru za vrijeme aktualne Vlade bio viši od 11 posto i da će s najavljenim porastom za 6,12 posto biti viši od 18 posto.


- To je puno više nego što su rasli gospodarstvo i BDP, naglasio je.

Zahtjev sindikata učitelja bio 6,11, vlada je ponudila 6,12 posto, tako da stvarno ne vidim razloga za štrajk, rekao je Pavić koji se nada da će se to pitanje riješiti do rasprave o proračunu za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!