14:46 / 19.03.2020.

Autor: Hina

Marić: Radi se na odgodi kreditnih rata građana

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Postoji jako velika razina razumijevanja i suglasja i ja se nadam da će iz toga proizići konkretna mjera, a to je odgoda plaćanja određenih kreditnih obveza i za građane koji su pogođeni, a vidjet ćemo možemo li proširiti djelokrug i na više od toga, rekao je Marić nakon sjednice Vlade.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da se radi na mjeri koja bi omogućila građanima odgodu plaćanja kreditnih rata.

- Postoji jako velika razina razumijevanja i suglasja i ja se nadam da će iz toga proizići konkretna mjera, a to je odgoda plaćanja određenih kreditnih obveza i za građane koji su pogođeni, a vidjet ćemo možemo li proširiti djelokrug i na više od toga, rekao je Marić nakon sjednice Vlade.

_ U svakom slučaju, radimo na tome i nadam se da ćemo postići ne samo dogovor i suglasje, nego i donijeti tu mjeru da ju možemo provesti, dodao je.

Upitan kada bi takva mjera mogla biti donesena, odgovorio je kako je rok za njezino donošenje "jako kratak", te da uz Vladu sudjeluju banke i Hrvatska narodna banka.

Pojasnio je da je na stolu mjera odgode plaćanja od tri mjeseca, a jedan od modela koji se razmatra je da građani odgođene rate plate na kraju otplatnog razdoblja. Pozdravio je spremnost banaka na sudjelovanju u takvim mjerama.

Upitan hoće li Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu biti ohuhvaćeni i oni koji već primaju neki oblik državne subvencije, odgovorio je da takav kriterij po kojemu bi oni bili isključeni nije uveden.

- Kriterij za odgodu poreznih i kreditnih obveza bit će urednost plaćanja poreza i kredita, a takvih je preko 90 posto među poduzećima, te ako već sada osjećaju ili će osjetiti pad prihoda, rekao je Marić.

Kaže da su najpogođeniji mali poduzetnici te kako se radi i na uspostavi kreditnih linija za njih. Najvažnije je, kako je rekao, zadržati zaposlenost i omogućiti isplatu plaća.

- Sve će biti upogonjeno za obrani hrvatskog gospodarstva. Udar je već vidljiv i bit će još i veći i trebamo učiniti sve što je u našoj moći i upogoniti sve naše instrumente da udar bude što manji, rekao je Marić.

Nije htio iznijeti procjenu učinka koronavirusa na BDP, rekavši da država ima svoje izračune, ali nema još službenih brojki, pa je stanje jako teško sagledati.

Dodao je kako trenutno nije prioritet kategorija deficita ili suficita.

- Učinili smo dovoljno i dosta dobro u proteklom razdoblju da u ovakvu turbulentnu oluju uđemo puno pripremljeniji nego da to nismo činili. Međutim, ništa nije dovoljno u ovom trenutku, okolnosti su izvanredne, rekao je Marić.

Nada se da će Vladine mjere pomoći gospodarstvu biti potpuno spremne do kraja tjedna, odnosno da će do tada proći predviđenu proceduru.

Što se tiče današnje Vladine odluke o dizanju trošarina na cigarete i alkohol, rekao je da je ta mjera najavljena još prošle godine i nema veze s epidemijom koronavirusa.

- Javno savjetovanje je potrajalo, pa je stupanje na snagu novih trošarina s planiranog 1. ožujka pomaknuto na 1. travnja, rekao je Marić.

Ponovio je da cigarete ne bi trebale poskupjeti za više od dvije kune, alkoholna pića po litri bit će po njegovim riječima skuplja za dvije do tri kune, a bezalkoholna do jedna kune, no za neka će trošarinsko opterećenje biti manjem zbog niske koncentracije šećera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!