09:42 / 22.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Marić: Radimo na setu mjera za pomoć ovršenima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema podacima Financijske agencije (Fine), na kraju siječnja blokirane je račune imalo 324.959 građana, a njihov dug iznosio je 42,96 milijardi kuna.
Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se, kada je riječ o ovršenim građanima, radi na setu mjera koji će pomoći ovršenima i vjerovnicima, ali koji će promijeniti i aktualne mehanizme blokade računa.  

Marić je uoči sjednice Vlade kazao da je Vlada prepoznala problem ovršenih i blokiranih koji će nastojati riješiti setom mjera, a istodobno i prevenirati da ponovno nastane. Na tome rade ministarstva financija i pravosuđa.

Smatramo da ništa nije nastalo preko noći tako da znamo da je blokiranima žurno da se te mjere donesu, ali pokušavamo naći set mjera, kazao je Marić, dodavši da se rade određene zakonske promjene koje bi eliminirale ovakve pojave u budućnosti, kazao je Marić.

Prema podacima Financijske agencije (Fine), na kraju siječnja blokirane je račune imalo 324.959 građana, a njihov dug iznosio je 42,96 milijardi kuna.

Problem je složen jer, objasnio je Marić, hrvatski pravni sustav i zakonodavni okvir trebaju jednako tretirati i štititi ne samo dužnike nego i vjerovnike, te da se mora voditi i briga o hrvatskim građanima koji uredno podmiruju sve svoje obveze. 

Vlada isto tako radi i na promjeni mehanizma blokade. Marić ističe da se radi na setu mjera koji će mehanizme blokada promijeniti, odnosno učiniti ih efikasnijim, a u isto vrijeme prevenirati da povećanja broja blokiranih i iznosa blokada ne bude u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!