Marić (SDP) Vukeliću: Služite se političkim pritiskom, umjesto da se uhvatite posla

01.08.2023.

11:20

Autor: Hina/HRT

Andreja Marić

Andreja Marić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica Andreja Marić (SDP) prozvala je u utorak ravnatelja HZZO-a da se služi političkim pritiskom, pokušajem ušutkivanja i zastrašivanja, umjesto da se uhvati posla kako bi se zdravstveni sustav poboljšao na korist bolesnika i olakšao rad zdravstvenim djelatnicima.

Vi se služite političkim pritiskom, direktnim pokušajem ušutkivanja i zastrašivanjem onih koji se usude progovoriti o problemima s kojima se susreću u svom radu, poručila je zastupnica Lucijanu Vukeliću u otvorenom pismu.


Učinila je to nakon vijesti da je Vukelić, kao ravnatelj HZZO-a, prijavio liječnika obiteljske medicine Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći pokretanje disciplinskog postupka, jer je iznio vrijednosne stavove na društvenim mrežama, opisujući što prolaze obiteljski liječnici u svakodnevnom radu, uključujući i administrativne probleme.


HZZO, kojem ste na čelu, monopolist je koji određuje stupanj administrativnog opterećenja djelatnika u zdravstvu i pacijenata, cijene usluga, ugovaranje tzv. limita zdravstvenim ustanovama, bavi se očito kažnjavanjem liječnika i oduzimanjem im od plaće, navodi Marić.


Ravnatelju HZZO-a poručuje kako bi mu zadatak trebao biti pravovremeno pružanje zdravstvenih usluga, administrativno rasterećenje liječnika, osiguravanje dostatnih sredstava te unaprjeđivanje zdravstvene zaštite, te kako je njegov rad podložan propitkivanju pa i kritici ako se ne rješavaju problemi na koje se HZZO sustavno upozorava.


Pobrojala je i nekoliko primjera grešaka koje HZZO radi: oglušio se ili je kasnio u primjeni nekoliko Odluka koje je donijela Vlada, a odnose se na plaćanje djelatnika, dvotjedni problemi sa spajanjem na sustav CEZIH, odluka da se lijek za liječenje hipoglikemije u spreju Baqsimi naplaćuje djeci od 15 godina naviše i odraslima, visokih 43.44 eura.


Primarna zdravstvena zaštita kadrovski je devastirana, mnogi kolege iz obiteljske medicine pokrivaju po 2 ili 3 ordinacije, bolesnici nemaju zadovoljavajući pristup zaštiti, liječnici odlaze iz sustava.


I umjesto da budete partner svima nama, Vi se ponašate kao autokrat i besmislenim prijavama maltretirate ionako preopterećene zdravstvene djelatnike, a time i naše bolesnike, poručila je zastupnica Marić ravnatelju HZZO-a Lucijanu Vukeliću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!