07:26 / 19.02.2018.

Autor: bs/HRT/Hina

Marić se pohvalio prodajom triju hotela, za Maestral novi postupak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Marić govorio je o provedbi natječaja za hotele Jadran Crikvenica, Makarska, Club Adriatic i Maestral Dubrovnik.
Ministar državne imovine Goran Marić na konferenciji za novinare izvijestio je danas da su za tri od četiri hotela iz turističkog sektora - Jadran Crikvenica, Makarska i Club Adriatic - prihvaćene obvezujuće ponude, dok je za Maestral u Dubrovniku ponuda odbijena.

Objasnio je i zašto - početna cijena za taj hotel iznosila je 114 milijuna kuna. Ministarstvo je dobilo ponudu u iznosu ne većem od početne cijene, uz obvezu isplate dodatnih 50 milijuna kuna državnom proračunu. Procjena Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) bila je da na ponovnom natječaju mogu dobiti povoljnije ponude pa su odlučili ne prihvatiti ovu.

Rekapitulirajući odluke za ostala tri hotela za koje su ponude prihvaćene, rekao je da je početna cijena za sva tri hotela bila 390 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude od 426 milijuna kuna. "Dakle 36,5 milijuna kuna više od početne cijene", naglasio je Marić, dodavši da obvezujuća ulaganja u ta tri hotela iznose više od milijardu kuna.

Za hotel Jadran Crikvenica početna cijena bila je 193, 9 milijuna kuna. Prihvaćena je obvezujuća ponuda od 200 milijuna kuna s dokapitalizacijom od dodatnih 200 milijuna kuna. Marić je rekao da se nakon sklapanja ovog ugovora očekuje još nekoliko stotina milijuna kuna investicija u Crikvenicu. 

Za Hotele Makarska početna cijena bila je 150 milijuna kuna, a prihvaćena je ponuda od 172,6 milijuna kuna uz obvezujuće ulaganje od 617 milijuna kuna.

Govoreći o Clubu Adriatic, ministar Marić rekao je da je Upravno vijeće CERP-a odlučilo izvan snage staviti odluku o odabiru strateškog partnera u predstečajnom postupku. Prije nekoliko mjeseci su donijeli odluku da će se revalorizirati vrijednost Cluba Adriatic i raspisati natječaj pod novim uvjetima. Ti uvjeti su bili da je početna cijena 47,5 milijuna kuna za uplatu u državni proračun te da se svim vjerovnicima isplate njihova potraživanja u ukupnom iznosu. Naime, objasnio je Marić, kada je ranije donesena odluka da se isplati samo 30 posto potraživanja vjerovnicima, uslijedile su mnoge žalbe i sudski sporovi.

"Dobili smo ponudu od 54 milijuna kuna državnom proračunu, uvećano za isplatu 130 milijuna kuna svim vjerovnicima. Da ne bi propalo prihvaćanje te ponude, bili smo prisiljeni ići u nagodbu sa strateškim partnerom koji je bio izabran u predstečajnoj nagodbi", objasnio je Marić, dodavši da je Ministarstvo državne imovine uspjelo sklopiti nagodbu sa strateškim partnerom te da neće biti sudskih sporova. Upravno vijeće CERP-a je prihvatilo ponudu za Club Adriatic, tako da slijedi sklapanje ugovora o njegovoj prodaji, izvijestio je Marić.

Ministar se na konferenciji osvrnuo i na provedbu natječaja za zakup poslovnih prostora i prodaju nekretnina.

"U 28 godina RH ukupno je sklopljeno oko stotinu ugovora o zakupu poslovnih prostora, a samo u zadnja dva-tri mjeseca zaključili smo ugovore za 57 prostora u Zagrebu, za koje nam je na natječaj stiglo gotovo 500 ponuda. Od tih 57 ugovora državni proračun će dobiti oko 9 milijuna kuna od zakupnina, a slične natječaje provodimo i za druge gradove i prihvaćat ćemo samo najbolje ponude, odnosno natječaji će i dalje biti glavni način za najam i prodaju državne imovine", kazao je Marić.

Naveo je i kako je utvrđeno da država u vlasništvu i suvlasništvu ima 900 poslovnih prostora i 650 stanova i sve je to zapušteno. Problema ima i s plaćanjem najma državnih stanova, gdje je utvrđeno da se čak oko tisuću državnih stanova koristi bespravno, za što će, najavljuje Marić, također biti podnijeti zahtjevi državnom tužilaštvu za iseljenjem.

Izrada popisa onih koji bespravno koriste državne stanove je pri kraju, a utvrđeno je, kako je kazao, da se od 112 stanova po službenim potrebama njih desetak koristi bez potvrda, pri čemu nije naveo tko se koristi stanovima bez potvrda, ali da među njima ima "djece bivših dužnosnika".

Jedna od takvih bespravno korištenih nekretnina je i vila u Samoboru, koju koristi sin Josipa Broza Tita, i za što je također dan zahtjev DORH-u da to razriješi, jer tu vilu država želi prodati, pri čemu Marić vjeruje da se za nju može tražiti oko milijun eura, što je više od procijenjene vrijednosti od oko 800 tisuća eura.

Novinari su ministra pitali i oko statusa otoka Smokvice koji je od Todorićevih vraćen državi, na što je Marić kazao da sada jedino od lokalne samoupravi ovisi koliko će to biti od koristi te da je zbog toga tražena izmjena prostornog plana.

Najavio je i da će zakon o upravljanju državnom imovinom uskoro u drugo čitanje u Hrvatski sabor, kao i da se u drugom dijelu godine očekuje nacrt izmjena zakona o prodaji i najmu poslovnih prostora te o turističkom zemljištu, kao i da su u visokoj fazi završetka pripreme za privatizaciju projekt Muzil kod Pule te TEF u Šibeniku, za što bi do ljeta mogao biti natječaj, jer se od tog projekta očekuje više od milijarde kuna investicija.

S Ministarstvom obrane razgovara se o preuzimanju oko tisuću vojnih stanova, a natječaj bi uskoro mogao biti objavljen i za Hotel Iž u Zadru, Hotel Croatia u Baškoj Vodi te za još neke, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!