14:54 / 26.09.2019.

Autor: HRT

Marić: Spašavanje Croatia Airlinesa važno za turizam

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U slučaju Croatia Airlinesa poznata je njegova velika uloga u turizmu i povezanosti Hrvatske s inozemstvom, kaže Marić, ocjenjujući da ta kompanija i hrvatske zračne luke imaju velik potencijal.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon Vladine sjednice kako odluka o sanaciji Croatia Airlinesa nije samo ekonomska, ali kako za nju postoje i ekonomski temelji, uz ostalo zbog važnosti domaćeg avioprijevoznika za turizam.

Upitan zašto Vlada spašava Croatia Airlines iz proračuna, za razliku od slovenskog Adria Airwaysa i britanskog turoperatora Thomasa Cooka koji ne mogu računati na tu vrstu potpore, Marić je rekao daje to "legitimno pitanje prema kojemu se treba odgovorno odnositi i  postupati".

- Nisam sretan ni zadovoljan kad do ovakvih situacija dođe, jer do tog trenutka nitko puno ne propitkuje niti analizira, nego, kada dođemo u ovakvu situaciju, tada je u pravilu 5 do 12, nerijetko čak 12 i 5, rekao je Marić.

U slučaju Croatia Airlinesa poznata je njegova velika uloga u turizmu i povezanosti Hrvatske s inozemstvom, kaže Marić, ocjenjujući da ta kompanija i hrvatske zračne luke imaju velik potencijal. 

Na pitanje novinara je li odluka o pomoći Croatia Airlinesu samo ekonomska ili i politička, odgovorio je da, kada se nekoga sanira na bilo koji način, ne može se govoriti isključivo o ekonomskim kriterijima, ali da u konkretnom slučaju i ekonomski kriterij govori u prilog održanja nacionalne zračne kompanije. No ne treba zanemariti ni činjenicu da je u proteklo vrijeme bilo dosta izazovnih situacija za avioprijevoznike, dodao je Marić.

Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja domaćega avioprijevoznika.

Riječ je o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini. Premijer Andrej Plenković rekao je da očekuje konsolidaciju kompanije kako bi bila spremna za nove iskorake "vodeći računa o novim partnerstvima koja su nužna".
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!