22:32 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Marić u Temi dana: Ozbiljno razmišljamo o smanjenju PDV-a

-

-

Foto: - / -

Ministar Zdravko Marić gost je Teme dana.
Koliko će se jeftinije kupovati vozila, je li Vlada suglasna s prognozom Svjetske banke gospodarskog rasta te jesu li svi dugovi Ingri plaćeni - pitanja su o kojima smo u Temi dana razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Ministar je pojasnio kako je ova mjera posljednja akcija u paketu mjera koje su osmislili kako bi hrvatski građani i poduzetnici mogli kupovati novija, sigurnija, ekološki prihvatljivija vozila. Ova uredba odnosi se isključivo na posebni porez na motorna vozila. Njome nismo zadirali u segment koji se tiče emisije CO2, on ostaje nepromijenjen. Međutim, znatno smo umanjili onu komponentu koja se odnosi na vrijednosni dio posebnog poreza na motorna vozila. Ono što posebno treba spomenuti - za vozila prodajne cijene do 150.000 kuna ta vrijednosna komponenta u potpunosti se anulira, rekao je ministar. 

Ministar je izrazio zadovoljstvo poreznom reformom. Osim proračunske i gospodarske pokazatelje koji su iznimno pozitivni, naglasio je i znatno rasterećenje građana i poduzetnika. Efekti toga vide se i na investicijskim i gospodrskim aktivnostima, na zapošljavanju i višem standardu hrvatskih građana, rekao je Marić. Dodao je kako je to bio prvi korak te da se već danas govorilo o planovima za drugu godinu. 2018. nastavit ćemo ne samo razmišljati, analizirati već i pripremati teren, jer mislimo da nam situacija u proračunu i sjajni rezultati 2016 i 2017. daju za pravo i obvezu da u tom smjeru nastavimo.

Evidentno je da svako porezno, administrativno rasterećenje građana i poduzetnika ima pozitivne efekte i implikacije i na gospodarsku aktivnost i na sam proračun. U prvom koraku smo se fokusirali ne neizravne poreze - porez na dobit i porez na dohodak - i u tom smjeru ćemo sigurno nastaviti. Ozbiljno razmišljamo i o neizravnim porezima, u prvom redu o porezu na dodanu vrijednost
, istaknuo je ministar Marić.


 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!