14:33 / 15.05.2019.

Autor: V.K./Hina

Marić: Za rješavanje dugova u zdravstvu treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna

-

-

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je očito da se problem dugova u zdravstvu ne može riješiti samo na prihodnoj strani nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna za zdravstvo.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je očito da se problem dugova u zdravstvu ne može riješiti samo na prihodnoj strani nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna za zdravstvo.

Kujundžić: U četvrtak sastanak s veledrogerijama oko dugova

Uoči sastanka u četvrtak s predstavnicima veledrogerija, na kojem će se razgovarati o problemu dugova bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, Marić je podsjetio da je Ministarstvo financija već u nekoliko navrata dalo svoj doprinos kroz izvanredne financijske injekcije i jačanjem proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kroz povećanje doprinosa.

- Ministarstvo financija će uvijek biti konstruktivan partner u pronalaženju sustavih rješenja, u tri navrata smo jasno pokazali naše namjere i sudjelovanje na prihodnoj strani. No, evidentno je i potvrđuje se da problem ne možemo riješiti samo s prihodnom stranom nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu zdravstvenog proračuna, rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako prema zadnjim raspoloživim podacima dugovi u zdravstvu premašuju 7 milijardi kuna, pri čemu neke bolnice imaju jako duge rokove plaćanja.

Marić ističe da problem dugova u zdravstvu i rokova plaćanja nije nastao preko noći, pa ga treba promatrati dugoročno, a uvjeren je kako i zdravstveni resor ima određene prijedloge i rješenja.

- Sustav treba gledati u cjelini, na taj financijski dio, na dugove i rokove plaćanja sigurno ne možemo odmahnuti rukom, tako ćemo i sutra o tome razgovarati i vidjeti možemo li nešto složiti, kazao je Marić.

Vlada je pokazala dobru volju i u nekoliko navrata jasno naznačila koje bi to bili jednokratni vidovi pomoći, ali i da treba stremiti sustavnim rješenjima, poručio je.

Marić je ocijenio da Hrvatska kada se uspoređuje s nekim drugim zemljama ima dosta visoku razinu dostupnosti zdravstvenih usluga te jako dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

- Najbolja potvrda i dokaz koliko su dobri naši liječnici, medicinske sestre i tehničari je činjenica da su poprilično traženi diljem Europske unije, ustvrdio je i apostrofirao kao dodatni problem kako zadržati taj visokokvalificirani kadar u državi.

Kujundžić očekuje da HUP riješi pitanje duga poslodavaca prema zdravstvenom sustavu

Uoči sastanka u Vladi s predstavnicima veledrogerija, koji će se održati u četvrtak, Kujundžić je poručio da će se pokušati pronaći rješenje za dospjele dugove bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, koji su dosegnuli 2,6 milijardi kuna, ali i HUP treba riješiti problem dugova poslodavaca.

- Vjerujem da ćemo na sastanku iznaći neko rješenje, isto tako kao što očekujem od HUP-a da će osigurati zdravstvenom sustavu dug za neplaćeno zdravstveno osiguranje koji je samo u prošloj godini iznosio 1,8 milijardi kuna, a ukupni dug iznosi 4,7 milijardi kuna. Tako da ćemo razgovarati o svemu, rekao je Kujundžić novinarima na skupu u Hrvatskom liječničkom zboru.

Uspjeh hrvatskih liječnika iz KBC-a Zagreb, koji su složenim medicinskim zahvatom razdvojili sijamske blizanke, Kujundžić je ocijenio briljantnim.

- Briljantno. Mislim da je to još jedna potvrda da hrvatska medicina u brojnim segmentima funkcionira na svjetskoj razini, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!