"Marijini obroci" pomažu afričkoj djeci

07:01 / 08.06.2022.

Autor: Sanja Najvirt/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Marijini obroci"

"Marijini obroci"

Foto: Sanja Najvirt / HRT

Međunarodni humanitarni projekt "Marijini obroci", koji od gladi spašava tisuće mališana diljem afričkoga kontinenta - svoja tri centra ima i u tri hrvatska grada. Onaj u požeškoj školi "Antuna Kanižlića" već cijelo desetljeće humanitarnim akcijama osigurava školovanje i svakodnevne obroke za 200-tinjak liberijske djece.

U info centru "Marijinih obroka" jedanaestogodišnja Iva s ponosom pokazuje predmete koje đaci sami izrađuju na školskim radionicama. 

- Ovakve male vrećice rade mali i veliki, jako je lijepo i praktično, ima ovakav dlan i u njemu srce što je poruka ljubavi, govori Iva Papac, učenica OŠ "Antuna Kanižlića" iz Požege.

Nije to jedini suvenir s prepoznatljivim simbolom Marijinih obroka. Tu su majice, šalice, magnetići, knjige, ali i jedan sasvim poseban dokumentarni film - Dijete 31. Našu sugovornicu Helenu, ali i druge učenike ove škole naučilo je radosti darivanja, humanosti.

- Jako sam ponosna na svoje vršnjake i na male i na one starije. Svi kao jedan pomažemo djeci u Africi koja na žalost nemaju jednake uvjete za život, naglašava Helena Majetić, učenica OŠ "Antuna Kanižlića" iz Požege.

- Kad vidiš da se događa nekakva nepravda, nemoj čekati da je netko drugi riješi, poduzmi koliko možeš. Možda je malo, ali za nekoga će biti puno. Tako smo mi ovdje s malim djelima dobrote napravili veliku akciju koja je sada prerasla našu školu, govori Maja Samardžija, ravnateljica OŠ "Antuna Kanižlića" Požega.

Redovite donacije koje prikupljaju omogućile su obrazovanje jednoj školi u dalekoj i siromašnoj Liberiji. 

Zahvaljujući plemenitosti Požežana, dvjestotinjak mališana ove daleke zemlje svakodnevno ima topli obrok i sigurno školovanje... I više od toga.

- Cilj nam je prikupiti i više kako bi što više djece krenulo u školu, prehranilo se i želimo doprijeti do svakog novog djeteta koje čeka na svoj Marijin obrok, naglašava Valentina Ćurčić, voditeljica projekta "Marijini obroci" OŠ "Antuna Kanižlića" Požega.

Pa od prikupljenih donacija potiču i lokalnu poljoprivredu tako što se obroci pripremaju od namirnica s tamošnjih gospodarstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!