Piletić u Dnevniku HTV-a: Dat ćemo sve od sebe da prosječna primanja radnika i umirovljenika rastu

29.04.2022.

19:07

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: Dnevnik / HRT

Marin Piletić gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o svojim prvim potezima na mjestu ministra rada. Rekao je kako je poruka radnicima da će im Vlada biti partner te medijator između poslodavca i radnika.

Troje novih članova Vlade dobilo je, očekivano, potporu vladajuće većine u Saboru. Marin Piletić naglasio je da ulazi u ovaj posao sa strahopoštovanjem. 

- Ulazim u posao kao čelnik jedinice lokalne samouprave s tim ljudima na različitim projektima koristeći sredstva i prijavljujući na javne pozive koje je raspisivalo Ministarstvo rada. Tu smo uvijek bili u komunikaciji. U Ministarstvu je tim vrlo dobro posložen. Oslanjat ću se na te ljude i na sustav koji funkcionira. Na sve izazove na koje budemo nailazili, dat ću sve od sebe da ih nadvladamo, rekao je.

"Predizborna obećanja neće ostati samo na papiru"

Istaknuo je kako predizborna obećanja neće ostati samo na papiru.

- Na korak smo do ostvarenja cilja povećanja zaposlenosti na 70%, povećanje prosječne plaće - 7600 kuna, sad smo negdje na 7400 kuna. Do minimalne plaće još dosta nedostaje. Dvaput godišnje ide usklađivanje minimalne plaće i u dogovoru s našim socijalnim parterima, poslodavcima i sindikatima, kao i u suradnji s drugim ministrima. Ne dajem ja garanciju, Vlada je donijela program. Ja sam ovdje samo instrument da tu politiku provedem, rekao je.

Dodao je da je konkretan prijedlog u nacrtu za povećanje obiteljske mirovine, modaliteta korištenja osobne i obiteljske mirovine, kao i usklađenje mirovina.

- Želimo sad nakon ovih 5,35% doći do kraja mandata do povećanja od 10%. U razgovorima sa svim suradnicima koji su aktivno radili na tome, razgovoru s koalicijskim partnerom, uz podršku premijera, vjerujem da će cilj do 2024. biti u potpunosti ispunjen, rekao je.

Izmjene Zakona o radu

- Već idući tjedan sjedamo sa svim partnerima, nakon uputa premijera i u dogovoru s ministrom financija, krećemo u izradu i tog prijedloga zakona.

Dodao je kako je vrlo otvoren prema prijedlozima oporbe.

Vlada će radnicima biti partner te medijator između poslodavca i radnika

Piletić je rekao kako je poruka radnicima da će im Vlada biti partner te medijator između poslodavca i radnika.

- U prvom setu zakonskih izmjena rasteretili smo poslodavce i radnike. Trendovi u gospodarstvu su uzlazni, broj radnih mjesta raste, broj osiguranika raste. Došli smo zasigurno do onog rekordnog iznosa broja zaposlenih iz 2008. godine kada smo prešli milijun i 600 tisuća osiguranika. Broj nezaposlenih je pao ispod 120 tisuća. Dat ćemo sve od sebe da prosječna primanja radnika i umirovljenika rastu, naglasio je.

Za kraj gostovanja, Piletić je rekao kako se radi o najmlađoj Vladi te da su trendovi takvi. 

- Premijer je svoj tim odabrao. Izuzevši godine, premijer se vodio onim što smo dosad radili, rekao je.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!