Marinko Krešić novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

22.01.2022.

15:27

Autor: Hina/HRT

General-bojnik Marinko Krešić

General-bojnik Marinko Krešić

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

General-bojnik Marinko Krešić u subotu je većinom glasova izabran za novog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na redovitoj Izbornoj skupštini održanoj u subotu u prostorijama Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigar".

- Dobio sam veliku potporu članstva Hrvatskog generalskog zbora. Od osnutka HGZ-a, nikad nije bilo 83 članova, a dobio sam potporu i obvezu od 60 članova koji su glasovali za mene, moj program i moj stožer, rekao je novi predsjednik HGZ-a Krešić na konferenciji za novinare.

Naveo je kako su napravili program u dvije točke: prva točka je strateško promišljanje i viđenje Hrvatske, savjet za strateška razmišljanja, viđenje demografije i odlazak mladih, a druga je viđenje i razvoj HGZ-a kao strateškog partnera u vezi okruženja, pitanja strategije, nacionalne sigurnosti i obrane.

- To su sve pitanja na koja generali trebaju dati svoje viđenje i mišljenje, i Vladi i svim tijelima u državi, s tim da budemo savjetodavno tijelo i da doprinesemo boljem razvoju oružanih snaga i sigurnosti Republike Hrvatske, naveo je Krešić.

U programu je i osnivanje dva odjela - u Osijeku i Splitu - na što ih je, kaže, privukla i epidemiološka situacija i dislociranost generala. Na taj će način moći linkom surađivati s članovima, a bit će organizirani i okrugli stolovi kako bi se čula stajališta i budućih generala o strateškim pitanjima koji se tiču cijele Hrvatske.

- Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana - pomirba Hrvata, iseljena i domovinska Hrvatska, Hrvatska iznad svega. Politikantstva u Hrvatskom generalskom zboru neće biti, poručio je Krešić.

Funkciju predsjednika do sada je obnašao Pavao Miljavac, a Krešić je obnašao funkciju glavnog tajnika. Izborne sjednice Skupštine održavaju se svake četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!