Banožić: Modernizacija vojske ide u pozitivnom smjeru

28.05.2023.

19:30

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Zrinka Grancarić i Mario Banožić

Zrinka Grancarić i Mario Banožić

Foto: Dnevnik / HRT

Modernizacija i opremanje Hrvatske vojske ide u pozitivnom smjeru, rekao je ministar obrane Mario Banožić večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

- Nakon 20 godina neulaganja Vlada je učinila ozbiljne korake u sve tri grane, kako ratno zrakoplovstvo, tako i kopnena vojska i Hrvatska ratna mornarica, rekao je Banožić na zagrebačkom Jarunu, gdje se obilježava Dan hrvatske vojske.


Dodao je da se ulaže prvenstveno u hrvatske vojnikinje i vojnike, da se radi na njihovom materijalnom statusu, prvenstveno s ciljem privlačenja mladih u sustav Hrvatske vojske, ali i na zakonskom okviru koji bi zadržao dobar dio ljudi koji prema sadašnjim zakonima trebaju ići u mirovinu.


Hrvatska vojska priprema se za implementaciju francuskih vojnih zrakoplova Rafale, koji bi trebali stići iduće godine. S obzirom na to da će se vojni zrakoplovi MiG prizemljiti prije nego što stignu Rafalei, naša novinarka Zrinka Grancarić pitala je Banožića je li već u razgovorima s Italijom i Mađarskom oko nadzora zračnog prostora u tom razdoblju.


- Naravno da u bilateralnim razgovorima razgovaramo sa svim članicama NATO-a i Europske unije. U ovom slučaju je prije svega riječ o jednoj NATO-obavezi koju imamo kao NATO-članica, ali isto tako o NATO-ciljevima, rekao je Banožić.


Dodao je da Slovenija već nekoliko godina s Mađarskom ima ugovor o čuvanju neba te da taj ugovor ne košta ništa.

Na pitanje imamo li već nešto konkretno u dogovorima Banožić je odgovorio da ćemo "u jednom kratkom periodu prije samog dolaska Rafalea to kao NATO-članica kvalitetno pokriti"


Odgovarajući na pitanje ima li načina da njegova suradnja s predsjednikom Zoranom Milanovićem bude bolja ministar je rekao da je "Pantovčak uveo politiku, da se na ovaj način politizira vojska".


- Ja sam rekao od početka da neću sudjelovati u tome. Trpio sam uvrede na osoban račun, mogao bih ih trpjeti do kraja mandata, to nije problem, ali ono što želim napraviti je implementirati projekte do kraja i napraviti jedan zadovoljan sustav hrvatske vojnikinje i vojnika u kojem će se oni razvijati. I to mi je cilj, zaključio je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!