13:14 / 08.01.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Marjan je splitski, ali to nije sve

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Osnovana nova gospodarska jedinica "Marjan - šume Grada Splita". Društvo Marjan u ovoj odluci vidi samo mogućnost za nove zaplete.
Na zahtjev Grada Splita, a sukladno Zakonu o šumama, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim je osnovana nova gospodarska jedinica "Marjan - šume Grada Splita".

Time je, poručuju iz Grada, napokon reguliran pravni status neospornog vlasništva nad najvrednijim gradskim prirodnim resursom i dana mogućnost da se njime gospodari sukladno zakonu. No, Društvo Marjan u ovoj odluci vidi samo mogućnost za nove zaplete u gospodarenju park-šumom.

Najbolja vijest godine, poručili su iz grada posljednjih dana 2020. Marjan je splitski i sad će se njime pravilno i stručno upravljati, kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Budući gradonačelnik i buduće Gradsko vijeće neće imati probleme kakve sam ja imao. Ima sada jasnu, čistu situaciju - gospodariti, upravljati, njegovati, pošumljavati i uređivati Marjan onako kako Splićani i Marjan to zaslužuju, dodaje Opara.

Što je s ostalim hektarima zaštićenog područja?

Nova gospodarska jedinica, kojom se jamči dobrobit Marjana, obuhvaća površinu 115 hektara isključivo u vlasništvu grada. No, što je s ostatkom zemljišta - pitaju se u Društvu Marjan, budući da je šume, u više od 300 hektara zaštićenog područja, gotovo dvostruko više, ne samo navedenih 115 hektara.

- Šta ćemo s ostalom površinom koja je pod šumom. To je skoro 90 ha. Hoćemo li to otuđiti iz zaštite? Ja samo znam da su veliki problem bespravni graditelji. Sad su angažirali odvjetnički tim koji pokušava iz zaštite isključiti 105 ha. To se sad događa. Oni sad izlaze sa 115 ha - dajte stanite više. Nemojte komadati taj Marjan. Idemo se jedan put dogovoriti da svi akteri koji donose odluke sjednu za stol da se jednom zauvijek to riješi, upozorava predsjednik Društva "Marjan" Srđan Marinić.

I dok iz grada poručuju da je sada napokon sve jasno, čisto i sretno završeno, iz društva Marjan upozoravaju kako dan danas nije usklađen zemljišnik s katastrom. Pitaju se i što je s mišljenjem Državnog odvjetništva da je Marjan županijski. Ističu i da je novim rješenjem ukinuta gospodarska jedinica Park šuma čije će se površine u budućnosti dijeliti na čak tri nove s tri različita vlasnika. Boje se da je sudbina Marjana ona: "sto baba, kilavo dite".
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!