21:29 / 28.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Marko Fak: Vlada namjerava legalizirati masovne deložacije

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su Marko Fak iz Hrvatskog saveza udruge stanara i Igor Leskovar iz Udruge vlasništvo i posjed.
Dvadeset godina stoji otvoreno pitanje zaštićenih najmoprimaca i vlasnika koji žele povrat imovine. Izmjene Zakona o najmu u drugom čitanju u saboru, ponovno oprečna stajališta, dio saborskih zastupnika, među njima i vladajuće većine, traži i treće čitanje, ministar Predrag Štromar kaže da je ponuđeno pravično rješenje. U Temi dana gostovali su Marko Fak iz Hrvatskog saveza udruge stanara i Igor Leskovar iz Udruge vlasništvo i posjed.

Ovaj prijedlog zakona je po našem dubokom uvjerenju suprotan i Ustavu RH i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava. On ide direktno na temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na zaštitu doma u kojem se živi. Prema ovom prijedlogu zakona Vlada namjerava legalizirati masovne deložacije, a 21 stoljeću to smatram nedopustivim, rekao je Fak.

Istaknuo je da je zakon napravljen, kako je rekao, vrlo diletantski bez ikakve analize statističkih podataka o kojem se broju stanova se radi. Vlada kaže da se radi od 3-4 tisuće stanova i o 8.000 ljudi. Međutim, konkretni brojevi se ne znaju.

Očekujem da će na strani Vlade biti dovoljno pameti i mudrosti da ovaj zakon za početak povuku iz procedure pa bar na temeljitu doradu. Ako zakon prođe sljedeći korak je ocjena ustavnosti na Ustavnom sudu, a nakon toga i Europski sud za ljudska prava,
naglasio je Fak.

Leskovar pak kaže kako se s ovim rješenjima ljude ne tjera na ulicu, već im se pružaju mogućnosti koje oni ne žele prihvatiti jer to smatraju lošijim pozicijom nego što imaju sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!