11:09 / 07.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Marko Filipović službeno preuzeo vlast u Rijeci

Marko Filipović

Marko Filipović

Foto: HTV / HRT

U Rijeci je nakon 21 godine SDP-ov Vojko Obersnel napustio gradonačelničku fotelju, i predao je stranačkom kolegi Marku Filipoviću.


Obersnel je ustvrdio da se radi o drugačijoj primopredaji ovlasti nego u mnogim drugim gradovima, jer je riječ o "drugarskoj primopredaji". Rekao je da Filipoviću predaje izvješće o obavljanju izvršnih poslova i opće informacije o stanju u komunalnim društvima te druge informacije vezane uz primopredaju.

Dodao je da Filipoviću te informacije nisu do sad bile tajna jer je osam godina bio zamjenik gradonačelnika, ali i zato jer su sve dostupne na internetskim stranicama Grada Rijeke, kao, kako je ustvrdio, najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj. Ocijenio je da nije bilo lako pripremiti primopredaju jer se ona u Rijeci nije provela 21 godinu.

Istaknuo je da želi da Rijeka ostane socijalno osjetljiv grad, s društvenom pravednošću i slobodnomislećim ljudima te je uvjeren da Filipović i njegovi suradnici to mogu ostvariti.

Novi gradonačelnik je rekao da je Obersnel aktivno zastupao socijaldemokratske vrijednosti u Rijeci i na razini Hrvatske.

- Nastavljamo na dobrim temeljima i pred nama je realizacija programa. Usmjerit ćemo se na jačanje ritma gospodarstva, prometne povezanosti i onoga što čini život u grdu boljim, a to je sport, kultura, transparentnost i građanski odgoj", kazao je i dodao da namjerava nastaviti s uspješnim povlačenjem novaca iz EU fondova.

- Pred nama su velike investicije poput završetka nove bolnice, ceste D-403 ili marine Porto Baroš, rekao je.

Nakon potpisivanja zapisnika i primopredaji ovlasti, Obersnel je Filipoviću predao simbolične znakove gradonačelničke funkcije, ključeve zgrade gradske uprave, službenog automobila, ključeva grada koje se predaje tijekom karnevala te svoj crveni građevinski šljem s kojim je tijekom mandata obilazio sva gradilišta, uz želju da Filipović to čini još aktivnije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!