Marko Porobija: Pravne usluge kupljene online postat će normala

27.09.2022.

08:37

Autor: Marko Porobija

Marko Porobija

Marko Porobija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U idućih 10 godina u sektoru pravnih usluga zavladat će novi standardi. Umjetna inteligencija, automatizacija i potpuno novi modeli po kojima će se pružati pravne usluge postat će svakodnevica. O elektronskim pravnim uslugama danas je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio odvjetnik Marko Porobija, čija je uža specijalnost IT-odvjetništvo.

- Svi znamo da se digitalna revolucija događa i svima je to jasno zadnjih 20 godina, a svi nekako imaju osjećaj da se ona događa ne pravnicima, nego oko pravnicima, rekao je Porobija.


- Ali počele su se i tu neke stvari mijenjati. Stvari se pomiču u smjeru da polako i ta tehnologija ulazi u sektor pravnih usluga. I to je vrlo zanimljivo, nadam se i svima na korist, dodao je.


Porobija je istaknuo da su na tom polju predvodnici SAD i istočna Azija, gdje se već naveliko koristi i umjetna inteligencija - automatizirani procesi ljudima mogu dati ono što trebaju, a da se nisu ni maknuli od svog ekrana. 


U Hrvatskoj stvari ulaze na mala vrata, dodao je, pa su se tako pojavile prve usluge koje omogućuju dobivanje personaliziranog ugovora online.


Pritom je istaknuo da online usluga može pomoći u standardiziranim, svakodnevnim stvarima, dok su za kompleksnije stvari potrebni specijalisti.


Porobija je naglasio i da je sigurnost na istoj razini kao i svaki drugi sustav kroz koji prolaze ozbiljni podaci.


- Cilj je da to bude na razini internetskog bankarstva, dodao je.


Ovjeravanja kod javnog bilježnika i dalje su potrebna - Porobija je rekao da e-potpisivanje još uvijek nije dovoljno zaživjelo u Hrvatskoj.


Porobija je rekao da se trenutno nedovoljno odvjetnika u Hrvatskoj služi takvim uslugama - uredi i odvjetnici koji to nude ili interno koriste broje se "u niskim dvoznamenkastim brojevima". Međutim, poručio je da će pravne usluge kupljene online "postati normala".


Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!