09:06 / 23.03.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Markt: "Imamo svoje kapacitete, ne trebamo međunarodnu pomoć"

-

-

Foto: - / -

Markt smatra da šatorski kapaciteti Crvenog križa uopće nisu angažirani. Velike šatore su postavili ispred bolnica, njihova oprema se koristi, ali imaju još kapaciteta koji mogu ponuditi civilnoj zaštiti.
- Središnji ured Crvenog križa također je u jučerašnjem potresu pretrpio određenu štetu, mi smo se evakuirali u skladište u Jelkovec, odakle djelujemo. Zahvaljujem Crvenom križu Zagreb koje je sa svojom volonterima jučer odradio lavovski posao, rekao je Robert Markt, izvršni direktor HCK-a gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje.

- Koronavirus - iz minute u minutu
- Stožer civilne zaštite o koronavirusu
- Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

Zbog smanjenog obima kretanja i preporuke da se bespotrebno ne izlazi van, Markt kaže da svi koji mogu i žele pomoći, neka to prvenstveno učine u okvirima svoje obitelji, svog susjedstva jer Crveni križ za sada ima dovoljno svih potrebnih namirnica. Koriste i sustav civilne zaštite i robne rezerve koje koriste kada je potrebno.

- Jako je važno da se svi pridržavamo mjera i da zbog potresa ne zaboravima na strahovitu krizu uzrokovanu koronavirusom. Naše ponašanje mora biti motivirano našom sigurnošću, naglasio je.

Susjedne zemlje, poput Mađarske i Slovenije, već su nam ponudili pomoć. Markt smatra da šatorski kapaciteti Crvenog križa uopće nisu angažirani. Velike šatore su postavili ispred bolnica, njihova oprema se koristi, ali imaju još kapaciteta koji mogu ponuditi civilnoj zaštiti.

Smatra da se jako dobro upravlja ovom krizom, razmišlja se po dva, tri koraka unaprijed i to nam svima daje sigurnost. Smatra da nam u ovom trenutku nije potrebna dodatna međunarodna pomoć i da svojim kapacitetima sve sami možemo odraditi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!