19:06 / 21.10.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Markt: Uvijek tražimo nove volontere

-

-

Foto: - / -

Završnica je humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske radiotelevizije Uz nas niste sami - za dostojanstven život.
Završnica je humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske radiotelevizije Uz nas niste sami - za dostojanstven život. Humanitarna akcija koju podupire HRT, 11. je po redu i usmjerena je na pomoć starijim osobama, koje prema statističkim podacima pripadaju u najsiromašniju skupinu građana. Skromnim mjesečnim primanjima ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe. 

Robert Markt,
izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, rekao je za HRT da je Hrvatski Crveni križ u posljednjih godinu dana kroz program "Zaželi" zaposlio 669 žena starijih od 50 godina na poslovima pomoći starijim i nemoćnim osobama.

"U našem radu vidjeli smo da poneki naši korisnici žive u neljudskim uvjetima i odlučili smo se za akciju prikupljanja novca kako bismo tim osobama barem jednu prostoriju u njihovim kućama sredili, da imaju pristojan pod, da imaju bijele zidove i bijeli strop, da imaju normalan prozor i normalna vrata, da im kupimo štednjak i barem tri metra drva, kako bi mogli živjeti barem donekle dostojno, kao što priželjkujemo svi sebi", rekao je.

Na pitanje jesu li prepoznati i izvan granica Hrvatske, Markt odgovara da o tome najbolje svjedoči podatak da si je Hrvatski crveni križ sa svojom kvalitetom djelovanja osigurao i mjesto u Glavnom odboru Međunarodnog crvenog križa. "Reći ću samo da Međunarodna federacija broji 191 društvo, mi smo ušli među 20 onih za koje su ocijenili da mogu upravljati pokretom", dodao je.

Crveni križ prepoznat je i po svom radu kada su prirodne katastrofe u pitanju, iza nas je sezona požara, a slijedi ona poplava, za koju kaže da su spremni. "S posebnim veseljem najavljujem da će danas jedna rotacija u našem call centru biti upravo posvećena civilnoj zaštiti, bit će s nama naši kolege vatrogasci i gorski spasitelji, piloti kanadera, policija, vojska, zapovjedništvo za potporu, znači svi oni koji su s nama u doba kriza", kaže Markt.

Na pitanje imamo li dovoljno volontera, odgovara: "Japanski crveni križ je poznat po velikom broju volontera, ali oni nikad nisu rekli da ih imaju dovoljno. Tako i mi - sa svojih 12.000 aktivnih volontera i 200.000 članova Hrvatskog crvenog križa, uvijek smo u potrazi za novim volonterima, za ljudima koji žele implementirati svoju humanost na vrlo konkretan način, naša društva su im otvorena, 31 je društvo u Republici Hrvatskoj  i svatko tko je poželio nešto dobroga učiniti, Hrvatski crveni križ je jedan od načina da to realiziraju", poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!