16:12 / 17.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Markuš: Vozače saniteta lažu i ponižavaju, očekujemo da se nepravda ispravi

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta

Foto: Studio 4 / HRT

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta, rekao je u emisiji Studio 4 kako se njihova prava krše u osobnim primanjima. Jedan dio vozača saniteta je plaćen po jednom koeficijentu, dok je drugi plaćen po drugom.

- Prvi dio vozača je plaćen po koeficijentu 0,95, gdje medicinske sestre i tehničari imaju u tom dijelu koeficijent 1,06, dok smo mi ostali vozači pali na koeficijent 0,77, a sestre i tehničari imaju koeficijent 0.95, naglašava.

- Mi tu možemo govoriti od tisuću do tisuću i pol kuna na mjesečnoj bazi na osnovnoj plaći, govori i dodaje kako problem traje od 2011. godine i čitavi taj period ukazuju na problem nejednakosti.

Govori kako obavljaju istu djelatnost, ali nisu isto plaćeni, kao djelatnici hitne pomoći.

- Očekujemo od Ministarstva zdravstva da isprave nepravdu prema nama vozačima. Koji će to biti način, moraju sami odlučiti, ali nema logike da je netko više, a netko manje plaćen za isti rad, naglašava.

- Mi vozači saniteta želimo imati isti koeficijent po kojim smo svi isto plaćeni, rekao je Markuš.

Godinama smo se susretali s izgovorenim neistinama, samo zato da bi se dobilo na vremenu, sada se u dobroj vjeri nadamo da će se taj slučaj privesti kraju, govori.

Na pitanje koliko je „zakinut” na osobnom primjeru, Markuš je rekao kako su svi uskraćeni za 1000-1500 kuna mjesečno.

- Ne samo da smo zakinuti na plaćama, mi ćemo biti čitav životni vijek zakinuti i na mirovinama, naglasio je u Studiju 4.

U sanitetskom prijevozu postoji nedostatak sestara, tehničara i vozača, govori Mikuš i dodaje kako se krše prava vozača zato što su jedni plaćeni po jednom koeficijentu, a drugi po drugom.

- Apeliramo na Plenkovića i Marića da se ova nepravda ispravi, naglašava.

- Lažu nas i ponižavaju, rekao je sindikalni povjerenik i voditelj saniteta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!