Markuševčani ogorčeni količinom dokumentacije

17.03.2021.

22:34

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Markuševčani ogorčeni papirologijom

Markuševčani ogorčeni papirologijom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Još pet dana ostalo je do prve godišnjice razornog potresa u Zagrebu. Pred građanima i institucijama je obnova koja se procjenjuje na oko 124 milijarde kuna. Otvoren je i prvi Informativni centar "Obnova", no administracija stvara problem ionako već iscrpljenim građanima.


Građani Podsljemenske zone ogorčeni su.

- Formular, mislim to vi možete popuniti, ali dok ja to sve napravim, potrošit ću više od 12000 kuna, kaže Zdravko iz Markuševca.

- Koliko ja vidim, dobit ću 12.000 kuna jer smo djelomično štetu sami sanirali, kaže Branko.

Većina ih je, čekajući da krene obnova već sama počela raditi na svojim kućama, no muče ih administrativna pitanja. Ne znaju komu se obratiti kada imaju konkretan problem, traže izravnu komunikaciju na terenu.  Iz grada prozivaju resorno ministarstvo, kažu, nisu dovoljno učinili za Zagrepčane.

- Osim nesređenih vlasničkih odnosa, ZK uložaka, projekata, dosta je komplicirana sama proceudra prikupljanja dokumentacije. Građani bi trebali danima hodati po institucijama, kaže Filip Ćurko, predsjednik Povjerenstva za prijavu grada Zagreba.

- Mene ne zanima politika, mene zanima da ja nakon godinu dana potresa znam ljudima reći što se može ili kome se treba javiti, a ne da se okreću leđa gradu Zagrebu tj. epicentru, kaže Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme.

Iz resornog ministarstva napominju kako to nije u njihovoj ovlasti i da oni ne mogu pojedinačno rješavati svaki slučaj, nego donositi zakone.

- Ako nisu u stanju onda ćemo mi dolaziti. Ako ne znaju čitati propise i shvatiti zakon, ako ne mogu obučiti svoje referente, onda ćemo mi doći, ali mislim da to za Zagreb i mi smatramo u ministarstvu da to nije potrebno za grad Zagreb. Grad ima dovoljno snage i svojih službenika, kazao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ti službenici do danas su odradili gotovo 1700 zahtjeva građana, a njima će se priključiti i mobilni timovi ministarstva kako bi olakšali proceduru već iscrpljenim građanima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!