08:10 / 08.07.2020.

Autor: P.F./Studio 4/IMS/HRT

Martinčević: Reformisti spriječili ulazak Škore u Vladu koji bi bio opasan

-

-

Foto: - / -

Da Reformisti ne podrže Vladu otvorila bi se pozicija HDZ-u da razgovara s Domovinskim pokretom i Škorom. Njihov ulazak u Vladu i nametanje njihovih teza i programa bilo bi vrlo opasno i štetno za RH.
U Sabor s jednim mandatom ulaze i Reformisti i podržat će Vladu Andreja Plenkovića. Čelnik Radimir Čačić ostaje župan, a u Sabor šalje potpredsjednicu stranke Nataliju Martinčević.

Reformisti su se nadali da će osvojiti 3 ili čak 4 mandata, na kraju samo jedan. Na pitanje jesu li razočarani ovakvim rezultatom Martinčević je rekla da nisu.

- Mi smo kontinuirano komunicirali da očekujemo između jednog do tri mandata. Dogodio se jedan i s jednim mandatom dat ćemo dobre rezultate u ovom sazivu Sabora, rekla je Martinčević gostujući u emisiji HRT-a Studio 4.

Dodala je kako su iznenađeni rezultatima HDZ-a.

- Sva istraživanja su predviđala daleko bolji rezultat SDP-a. Mi smo kao stranaka lijevog centra bili skloniji prirodnim političkim pozicijama da podršku damo lijevom centru. Mislim da je razlog ovakvog odnosa SDP-a i HDZ-a to što birači SDP-a nisu izašli u dovoljnoj mjeri na birališta, a HDZ je dobro organizirana stranka i njihovi svi birači su izašli, smatra Martinčević.

Objasnila je zašto Reformisti postaju koalicijski partner buduće vlade i zbog čega su odlučili podržati buduću vladu.

-  Izvjesno da glas Reformista stavlja vladu Andreja Plenkovića u poziciju da ne mora ići u koaliranje sa strankama radikalne desnice. Slušali smo niz opasnih i zabrinjavajućih poruka od stranaka radikalne desnice, posebno Domovinskog pokreta o temeljnim ljudskim pravima, posebno pravima žena. U protivnom bi se otvorila pozicija HDZ-u da razgovara s Domovinskim pokretom i Škorom, a njihov ulazak u Vladu i sudjelovanje i nametanje njihovih teza i programa bilo bi vrlo opasno i štetno za Hrvatsku i mi ćemo to svojim glasom spriječiti. To je ključan razlog, rekla je Martinčević.

- Vlada mora biti na europskim civilizacijskim temeljima, poštivanju ljudskih prava i da  u tu Vladu ne ulazi krajnja desnica. Ako se to dogodi mi u tome nećemo sudjelovati. Mi ćemo biti brana tvrdim, radikalnim i opasnim stavovima krajnje desnice u Hrvatskoj, rekla je Martinčević.

Dodala je kako je drugi razlog osiguravanje ravnomjernog razvoja Hrvatske.

- To se do sada nije događalo. Mi na sjeveru, posebno u našoj županiji (Varaždinska županija), koja je najuspješnija u realizaciji europskih projekata  u Hrvatskoj s 820 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje smo doveli u županiju, taj dio radimo odlično i tu baš nemamo nikakvu podršku Vladu. Cijeli sjever je marginaliziran i mi to svojim glasom u Saboru želimo promijeniti, rekla je Martinčević.

Govorila je i o razvoju sjevera Hrvatske.

- Europska unija ne poznaje crvene i crne, HDZ, SDP, ona prepoznaje samo kvalitetne projekte. Mi smo se pokazali  kao najuspješnija  županija, mi s time nemamo problem i nastavit ćemo tako dalje. No, što se tiče državnih projekata i onoga o čemu odlučuje država, a odlučuje o puno toga, tu smo među najlošijim županijama. To je zato što država nije usmjeravala novac u Sjever, niti u našu županiju, rekla je Martinčević.

Spomenula je i reformu državne uprave.

- U našoj županiji pokazali smo kako je to izvedivo. Smanjili smo zbroj zaposlenih za 40%, a preostalim zaposlenima digli plaću 22%. Na tome ćemo inzistirati. Ako smo uspjeli u županiji, može se i u Hrvatskoj. Mi ćemo kao Reformisti na tome inzistirati, rekla je Martinčević.

- Sada ima prostora za to. Inzistirat ćemo na tome da bude odlučnosti za provedbu ključnih reformi -  državne uprave i pravosuđa. Također u Hrvatskoj moramo bolje iskoristiti potencijal europskih fondova, kao što smo to napravili u našoj županiji, rekla je.

Želi i ubrzati izgradnju brze pruge od Zagreba do Varaždina, a također očekuje i povrat novca od javno-privatnog partnerstva koja je, kako je rekla, sprječavao HNS u iznosu od 45 milijuna kuna. Dodala je da neće surađivati s HNS-om, koji je također podržao Vladu s jednim mandatom i s kojim nisu u dobrim odnosima, nego s Vladom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!