18:31 / 23.10.2020.

Autor: Jelena Bokun/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Martinčević: Sloboda govora ne može biti alibi za nedjelovanje

-

-

Foto: - / -

Vlada je jučer donijela zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, a u iduća dva tjedna na sjednici bi se trebao naći i nacrt prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima.
Vlada je jučer donijela zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, a u iduća dva tjedna na sjednici bi se trebao naći i nacrt prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima. Prema njemu, urednici će biti odgovorni i za govor mržnje u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama. ➡️Psihologinja Čorkalo Biruški: Govor mržnje je zabrinjavajući u Hrvatskoj ➡️Suzbijanje nasilja među mladima

Govor mržnje na internetu, društvenim mrežama više neće prolaziti "ispod radara". Komentari takvog sadržaja morat će se kontrolirati, a odgovornost će snositi urednici. No, o zabrani komentiranja, tvrdi resorna ministrica, nema govora.

- Ne radi se o onemogućavanju, to je potpuno kriva teza. Dakle, treba pročitati nacrt članka. Radi se o odgovornosti za vrlo specifična kaznena djela, ističe Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

To donosi novi nacrt Zakona o elektroničkim medijima. Sankcionirat će se poticanje na nasilje, mržnju, rasizam, terorizam.

- Sloboda govora ne može biti alibi za nedjelovanje. Zbog toga mi dopuštamo slobodu govora mržnje. Slobodu govora poziva na nasilje. Mi to moramo na neki način regulirati, naglašava Natalija Martinčević, predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (Reformisti).

- Tu mora postojati suradnja. Mora postojati način da se u politici vlast i pozicija mogu dogovoriti oko nekoliko tema u društvu i na njima zajedno raditi, govori Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a.

U Mostu smatraju da je to pitanje već regulirano postojećim Zakonom, a da novi nacrt vodi prema cenzuri. Nezadovoljan je i Domovinski pokret.

- Pumpa se u javnosti ta atmosfera da imamo politički radikalizam, ekstremizam, kako oni kažu, koji je prouzročen govorom mržnje. A koje je rješenje za sve to? Vidi čuda, cenzura. Začepiti usta portalima prije svega i de facto onemogućiti komentiranje, ističe Nino Raspudić, Most.

- Niz izjava i niz postupaka onih koji obnašaju najviše pozicije državne vlasti jasno pokazuju njihovo bahato kršenje i zakona i Ustava, govori Karolina Vidović Krišto, Domovinski pokret.

Ministrica objašnjava.

- Cenzura je kazneno djelo i sasvim sigurno nitko ne bi u 21. stoljeću demokratskoj državi donosio bilo kakav propis koji ima i najmanje natruhe cenzure, govori Obuljen Koržinek.

A upravo kako bi upozorio na porast govora mržnje u javnom prostoru i učestale verbalne i fizičke napade na medijske djelatnike, i HRT pridružio se akciji Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske - "Zajedno bez mržnje".

Od 11 do 13 sati bilo je onemogućeno objavljivanje komentara ispod vijesti na našim profilima na Facebooku, Twitteru i Instagramu te na YouTube kanalima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!