10:42 / 09.06.2020.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Masovni pomor pčela u Međimurju

Foto: Ana Pepelko, pčelarka

Foto: Ana Pepelko, pčelarka

Foto: - / -

Deseci međimurskih pčelara prijavljuju masovni pomor pčela u sjeveroistočnom dijelu Međimurske županije, uz samu granicu s Mađarskom.
Deseci međimurskih pčelara prijavljuju masovni pomor pčela u sjeveroistočnom dijelu Međimurske županije, uz samu granicu s Mađarskom.

Iako službeno nije potvrđeno, sumnja se na trovanje pesticidima. Riječ je o području od Podturna do Gardinovca, a obuhvaćeni su deseci četvornih kilometara. Policija je obaviještena o novonastaloj situaciji, a na terenu je i veterinarski inspektor koji će utvrditi točan uzrok pomora.

Do sada, prema dojavama, stradalo je 600-tinjak košnica.

- Bavim se hobi pčelarstvom. Jučer sam zatekla kompletan pomor u svim košnicama, a očito se radi o trovanju. Pčela i čovjek jedino umiru, a sva ostala živa bića ugibaju, pa je prema tome jasno koliko je to bitno za čovjeka. Zvali smo nadležne službe. Vjerojatno je riječ o trovanju insekticidima. Nakon analize znat će se je li to posljedica prskanja krumpira ili repice, rekla je Ana Pepelko, pčelarica iz Gardinovca.

- Zatekli smo zajednice koje u sebi imaju 90% gubitaka, a bit će možda i 100% gubitaka. Šteta je neprocjenjiva, velika je šteta za ekosustav, rekao je Željko Trupković iz Udruga pčelara Međimurske županije.

Pozvao je sve pčelare da prijave štetu policiji da se napravi očevid kako bi se imali kompletni podaci o štetama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!