09:36 / 13.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Mateljan: Izostavljeno "pišljivih" 400 mil. kn za prosvjetare

-

-

Foto: - / -

Hoće li se Vlada i sindikati konačno dogovoriti oko plaća? O tome su u Studiju 4 govorili Josip Borić (HDZ) i Damir Mateljan (SDP).
Danas saborske zastupnike čeka višesatni posao jer im na stol stiže više od 327 amandmana na predloženi proračun. Što bi oporba htjela promijeniti te jesu li vladajući skloni uvažiti neke od prijedloga? Hoće li se Vlada i sindikati konačno dogovoriti oko plaća? O tome su u Studiju 4 govorili Josip Borić (HDZ) i Damir Mateljan (SDP).

- Jedan amandman je dala sama Vlada. Radi se o prenamjeni 2,8 milijuna kuna. Radi se prenamjeni sredstava u CERP-u. Prihvaćen je i amandman HDZ-a koji se tiče Sveučilišta Sjever i on je prihvaćen. 327 oporbenih amandmana je usmjereno da pojedini Klubovi ili zastupnici skrenu na sebe pažnju. Mislim da ih je Vlada jučer sve odbila. Smatramo da smo predložili dobar proračun, kazao je Josip Borić.

-  SDP je podnio više od 200 amandmana i oni su dijelom lokalni, zato što je naša država centralizirana. Vidljivost zastpnika treba biti lokalna jer su ih birali u lokalnim zajednicama. Najvažniji amandman se tiče plaća provjetara. Vlada je osigurala 1,2 milijarde kuna za povećanje plaća javnim službama. Nije jasan princip koji je izostavio 'pišljivih' 400 milijuna kuna za podizanje koeficijenta prosvjetarima, kazao je Damir Mateljan. Smatra da se radi o izbornom, a ne reformskom proračunu.

Na pitanje je li nađeno rješenje za prosvjetare i kakva je nova ponuda ministra Aladrovića sindikatima Borić je kazao kako se povećavaju plaće prosvjetarima iz godine u godinu. "Ne znam hoće li doći do kompromisa. Danas je sastanak. Ovo ne doprinosi ničemu, a najviše djeci. Povećanje osnovice pokrilo je i priču oko koeficijenata. Sad se govori o kategoriji ponosa. Zašto stalno imamo ultimatume. Za kompromis treba dvoje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!