Matica hrvatska poduprla Vladin prijedlog zakona o jeziku

01.08.2023.

14:28

Autor: I.Z./HRT/Hina

Matica hrvatska poduprla Vladin prijedlog zakona o jeziku

Matica hrvatska poduprla Vladin prijedlog zakona o jeziku

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Predsjedništvo Matice hrvatske jednoglasno je na današnjoj sjednici poduprlo nacrt Zakona o hrvatskom jeziku koji je Vlada uputila u javno savjetovanje te je pozvala "sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru".

- Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture, ističe se u izjavi predsjedništva Matice hrvatske nakon današnje sjednice.

Predsjedništvo Matice poziva "sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru".

Vlada je prijedlog nacrta Zakona uputila u javno savjetovanje nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Inicijativu za donošenje tog zakona pokrenula je Matica hrvatska, čija je radna skupina, u kojoj su bili August Kovačec, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić, Tomislav Stojanov i Mario Grčević, izradila prvi prijedlog nacrta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!