Matica hrvatskih sindikata: Javne službe zaostaju po plaćama za ostalima

12:57 / 22.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vilim Ribić

Vilim Ribić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata ocijenila je u nedjelju da zaposlenici u javnim službama zaostaju u porastu plaća u odnosu na ostale zaposlenike u zemlji.


Kako se podsjeća u priopćenju, potrošačke cijene u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani porasle su za rekordnih 9,4 posto i nema naznaka usporavanja njihova rasta, dok poduzetnici u privredi nastoje plaćama pratiti rast cijena i doskočiti manjku radne snage, pa sukladno s tim, plaće u privredi rastu gotovo 9 posto.

- S druge strane, nakon iritirajućih pregovora Vlada je pristala na povećanje plaća u javnim službama samo za 4 posto od lipnja ove godine, što na razini svih 12 mjeseci iznosi svega 2,3 posto, ističe se u priopćenju koje su potpisali predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i makroekonomist Matice Matija Kroflin.

Ocjenjuju kako to znači da je Vlada svojim zaposlenicima isporučila pad realnih plaća od najmanje 7,1 posto, a potencijalno i mnogo veći te snažno zaostajanje za kretanjem plaća drugih zaposlenika u zemlji.

Smatraju to neshvatljivom i neodgovornom politikom Vlade RH prema ljudima u javnim službama, prema radnicima koji su spašavali živote naših građana, društvo i državu tijekom pandemije.

- Takva politika smanjivanja realnih plaća nije ništa drugo nego šikaniranje 250 tisuća radnika i zajedno s njihovim obiteljima pogađa najmanje 700 tisuća naših građana, ističu iz Matice.

Po njihovim riječima, s obzirom na to da inflacija pogoduje punjenju proračuna, a nedavne projekcije Vlade upućuju na rast javnih prihoda u ovoj godini od gotovo 11 posto, nema opravdanja za takav odnos prema ljudima.

Među ostalim, ocjenjuju kako time Vlada RH "otima od objektivne vrijednosti rada zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, kulturnih i svih državnih službenika i s tako otetim sredstvima pokrivaju se razni objesni izdaci i politički prioriteti". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!